Antena Meniu Search
x

Video Direcțiile de Sănătate Publică, ajutate de voluntari

În timp ce localităţile se închid rând pe rând din cauza ratei de infectare tot mai mare, angajaţii Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară abia reuşesc să facă faţă volumului de muncă.

de Redactia Observator

la 13.11.2020, 16:55

Vezi și
  • Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara primesc zilnic sute de apeluri telefonice.
  • Cu greu reuşesc să facă faţă anchetelor epidemiologice

Pentru ca anchetele epidemiologice să nu întârzie, medici şi asistenţi şcolari, dar şi elevi de la şcolile sanitare au fost chemaţi să dea o mână de ajutor.

Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara primesc zilnic sute de apeluri telefonice. Cu greu reuşesc să facă faţă anchetelor epidemiologice, aşa că în ajutorul lor au venit zeci de eleve de la şcolile sanitare din judeţ, dar şi asistenţi, şi medici şcolari. Olimpia Rusu este elevă în anul trei la şcoala de asistente şi nu a ezitat o clipă când i-a fost cerut ajutorul.

Reporter: De ce ai ales să fii voluntar aici?

Olimpia Rusu Gavrilă-voluntar call center: În primul rând pentru că mi-am ales o meserie prin care trebuie să empatizăm cu pacienţii. Şi nu ştiu, vreau să mă simt utilă, că ajut pe cineva. Şi imi place ceea ce fac, de aia am şi ales , vreau să fiu aproape de oameni.

La Deva trei noi centre de asistență telefonică au fost înfiinţate cu ajutorul voluntarilor.  

Dr. Daniela Roşca- DSP Hunedoara: Ieri au fost 100 de anchete,astăzi mergem cu 150 de anchete. Presupune să sunăm persoana pozitivă şi să investigăm absolut toate datele şi persoanele cu care a avut contact în ultima perioadă. 

Toţi bolnavii confirmaţi pozitiv trec prin această procedură. Fiecare pas este necesar pentru a opri răspândirea pandemiei.

Sebastian Mezei, director-DSP Hunedoara: În momentul în care noi avem buletinul, noi îl gestionăm şi terbuie încehiată o anchetă epidemiologică pentru a stabili în primul rând unde va fi izolat acel pacient, astfel încât să nu mai iasă în comunitate. Şi de asemenea trebuie să stabilim contacţii direcţi. 

Până la organizarea centrelor de voluntari, anchetele epidemiologice întârziau foarte mult. Un exemplu sunt cele 600 de persoane confirmate cu COVID pentru care nu au fost făcute anchete.

Călin Marian, prefect: Când am văzut că personalul DSP nu reşueşete să facă anchetele să fie la zi, automat am gândit o formulă prin care voluntari. Dau telefoane şi fac anchetele epidemiologice. 

Specialiştii spun că singura armă în oprirea răspândirii virusului este respectarea măsurilor de protecţie, lucru confirmat şi de preşedintele Klaus Iohannis. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: La mijlocul lui octombrie, Guvernul prelungise starea de alertă şi instituise un set de măsuri. Iată că avem un impact al acelui set de măsuri. Avem acum de două săptămâni şi ceva încoace o plafonare vizibilă la nuărul de infectări noi. Ne arată că măsurile au efect. 

Persoanele confirmate cu COVID-19, care nu repsectă măsurile de protecţie, caratina sau izolarea riscă amenzi usturătoare şi chiar dosar penal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Direcțiile de Sănătate Publică, ajutate de voluntari