Antena Meniu Search
x

Video Analizele medicale au devenit un lux. Câți bani trebuie să scoatem din buzunar pentru verificările de rutină

Analizele medicale, chiar şi cele de rutină, au devenit un lux. Tarifele au crescut chiar şi cu 50 la sută în ultimul an. De exemplu, pentru verificări de rutină trebuie să plătim cu 100 de lei mai mult acum. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 15.02.2023, 19:46

Vezi și

De parcă nu era de ajuns, după toate scumpirile, şi preţul analizelor şi investigaţiilor medicale a luat-o razna. Atât de mult că unii abia dacă şi le permit. Statul asigură decontarea analizelor medicale, iar clinicile private sunt obligate să le facă indiferent dacă mai sunt bani înplafon sau nu.

Larisa Mezinu-Balan, purtător de cuvânt CNAS: Mai exact pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer, cu diabet zaharat, cu boli cardiologice, cu boli cerebrovasculare, neurologice, afecţiuni rare sau pentru pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19, după externarea din spital.

Adică pentru cele mai raspândite afecţiuni de la noi. În realitate însă mai tot timpul clinicile găsesc motive să amâne termenul pentru recoltare sau pentru o programare ca pacienţii să fie nevoiţi să plătească. Atât doar că nu oricine îşi permite să plătească.

Cât costă cel mai ieftin pachet de analize

Pe acelaşi subiect

Cel mai ieftin pachet de analize costă acum cu 100 de lei mai mult faţă de decembrie anul trecut

Andreea Petrescu, reporter Observator: În acest laborator preţul pentru stabilirea grupei de sânge a crescut de la 30 de lei la 45 de lei, dozarea vitaminei D de la 150 de lei la 170 de lei iar anticorpii specifici pentru anumite boli autoimune de la 75 de lei la 85 de lei.

Dar investigaţiile imagistice sunt şi cu 50% mai scumpe.

Adelin Cucurezeanu, asistent imagistică: Substanţa de contrast a crescut de la 200, spre 300 de lei. Tomograful de abdomen şi pelvis, o investigaţie necesară care a crescut de la 500 de lei la 630 de lei, RMN-ul cerebral cu hipofiză, cu substanţă de contrast de la 900 la 1100 de lei mamografia de la 180 la 280 de lei.

Explicaţiile sunt diverse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferati ca pentru masa de Paşte să preparati cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Analizele medicale au devenit un lux. Câți bani trebuie să scoatem din buzunar pentru verificările de rutină