Antena Meniu Search
x

Doza 3 de vaccin anti-Covid 19. În ce ţări se face şi ce au anunţat până acum autorităţile din România

Având în vedere că noile variante ale Covid-19 sunt mult mai contagioase, oamenii de știință și guvernele discută despre o posibilă a treia doză de vaccin pentru a-i proteja pe oameni împotriva virusului.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 20.07.2021, 18:39

Bătrână vaccinată
În ce ţări se face doza a treia de vaccin şi ce au anunţat până acum autorităţile din România - Shutterstock

Dat fiind faptul că varianta Delta s-a răspândit rapid în întreaga lume, există îngrijorări din ce în ce mai mari asupra faptului că dozele de vacin anti-Covid 19 vor oferi o protecţie adecvată împotriva tulpinilor emergente ale virusului Sars-Cov-2. Acest lucru a dus la discutarea unei posibile noi doze de vaccin.

În ce țări se face doza 3 de vaccin anti-Covid-19

Oamenii de ştiinţă şi membrii ai guvernelor dezbat în prezent posibilitatea unei noi doze pentru a creşte astfel imunitatea de la prima şi a doua doză. Din această cauză, multe ţări, precum Israelul, au început să administreze adulţilor cu risc ridicat, precum şi vârstnicilor şi persoanelor vulnerabile o a treia doză de vaccin Pfizer.

Israel 

Pe acelaşi subiect

De luni, Israelul a început să administreze o a treia doză de vaccin împotriva Covid-19 pacienţilor care au un sistem imunitar slab, în urma unei creşteri a contaminărilor cu varianta indiană (Delta) a SARS-CoV-2.

”Există tot mai multe probe care arată că pacienţii cu imunosupresie nu dezvoltă un nivel suficient de anticorpi după două doze de vaccin împotriva noului coronavirus. Unii pot dezvolta aceşti anticorpi după a treia doză. Având în vedere numărul de cazuri din ultimele săptămâni şi riscul mare pe care-l reprezintă pentru pacienţi imunodeficienţi atinşi de maladii grave, aceşti pacienţi pot de-acum fi vaccinaţi cu a treia doză de vaccin”, precizează într-un comunicat ministerul, publicând şi o listă cu tipuri de pacienţi care pot avea nevoie de o a treia doză de vaccin, ca de exemplu cei care au primit un transplant de organe.

SUA

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat pe 8 iulie că americanii care au fost complet vaccinați nu au nevoie de o nouă doză în acest moment. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat, pe 9 iulie, că este prea devreme pentru a stabili dacă vor fi solicitate mai mult de cele două vaccinuri, spunând că sunt încrezători pentru moment că regimul stabilit este suficient.

Marea Britanie

Marea Britanie începe să planifice o campanie pentru a treia doză care va începe spre sfârşitul acestui an, după ce experţii au spus că ar fi necesară o doză bonu pentru persoanele în vârstă şi cele vulnerabile. Nu există încă o decizie finală cu privire la necesitatea unei campanii de vaccinare pentru a treia doză, însă oficialii au sfătuit ca pregătirile să înceapă pe baza precauţiei. UK a declarat că va cumpăra încă 60 de milioane de doze de vaccin Pfizer / BioNTech înainte de posibilul nou program de pentru a treia doză, aducând totalul comenzilor la 100 de milioane de doze.

Brazilia

Locuitorii din Brazilia ar trebui să se pregătească pentru un vaccin anti-covid anual, pentru a consolida eficienţa dozelor făcute până în prezent, a declarat în mai directorul Butantan.

Finlanda

Ţara nu a luat încă o decizie cu privire la recomandarea unei a treia doze, dar autorităţile ar urma să îşi anunţe poziţia în agusut, potrivit Reuters.

Franţa

O sursă apropiată Ministerului Sănătății a declarat că guvernul are în vedere posibilitatea de a recomanda o a treia doză din toamnă și că autoritățile stabilesc deja legături cu agenţiile regionale din domeniul sănătăţii pentru a se pregăti o eventuală campanie de vaccinare. O astfel de desfășurare ar necesita totuși aprobarea din partea organismului consultativ superior din Franța, care nu și-a dat făcut publică o poziție în acest sens.

Indonezia şi Thailanda

Cele două țări se gândesc să administreze o a treia doză angajaţilor din domeniul medical pentru o imunizare cu vaccinul Sinovac din China.

Rusia

Clinicile de sănătate din Moscova au început să administreze a treia doză de la începutul acestei luni persoanelor vaccinate acum şase luni sau mai mult, făcând Rusia una dintre primele ţări care au început re-vaccinarea.

Singapore

Singapore a declarat în luna mai că planifică administrarea celei de-a treia doze spre sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor, dacă este necesar.

Coreea de Sud

Coreea de Sud a declarat în iunie că intenționează să asigure mai multe vaccinuri ARNm pentru a fi utilizate ca stimulatoare anul viitor pentru întreaga sa populație de 52 de milioane.

Elveţia

Elveția a comandat 43 de milioane de doze de vaccinuri, inclusiv preparate pentru potențialele doze bonus în 2022, dacă ar fi necesare, a declarat Ministerul Sănătății. Rata infecției din țară este considerată foarte scăzută, dar a crescut în ultima vreme în urma relaxării restricţiilor.

Ce au spus autoritățile din România despre doza 3 de vaccin anti-Covid-19

Premierul Florin Cîţu a declarat că "există o singură pregătire" pentru un eventual val 4 de infectare cu noul coronavirus: vaccinarea. În acest context, premierul a spus că România are vaccinuri inclusiv pentru a treia doză.

"Singura pregătire pentru valul 4 este vaccinarea. Rămân vaccinuri şi pentru a treia doză. Aşteptăm decizia, dar specialiştii se îndreaptă spre acest lucru. Ei ne vor spune că trebuie administrată. Aşa arată direcţia în care merg discuţiile", a afirmat Florin Cîţu.

De asemenea, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat că vor avea loc mai multe şedinţe cu experţii în domeniu înainte de a fi luată o decizie în acest sens: “Este o preocupare pe care și noi o avem. Vom avea mai multe întâlniri cu experții pentru evaluarea datelor științifice publicate la nivel internațional. Sunt câteva categorii de risc care sunt luate în calcul sau sunt avute în vedere, și aici mă refer la persoanele care au un risc foarte expus de expunere, cum este personalul medical și persoanele care sunt vulnerabile. Vom decide la momentul potrivit dacă se va pune problema să facem o a treia doză. Este un aspect la care suntem foarte atenți iar în perioada următoare vom avea mai multe ședințe de lucru. Dacă va fi nevoie de o a treia doză, vom folosi aceeași infrastructură. Trebuie făcute anumite update-uri ale softurilor”.

Ce au anunțat producătorii de vaccinuri despre necesitatea dozei 3

Laboratorul Pfizer şi firma BioNTech au anunţat că urmează să prezinte ”rezultate încurajatoare ale unor teste în curs cu privire la a treia doză de vaccin actual” autorităţilor de reglementare din Statele Unite şi din Europa.

Cele două firme consideră că o a treia doză de vaccin ar putea consolida nivelul anticorpilor împotriva noului coronavirus împotriva variantei indiene Delta, foarte contagioasă. Compania Pfizer spune că a treia doză trebuie administrată la 8-12 luni de la rapel pentru a fi protejaţi în faţa noilor tulpini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Sanatate » Doza 3 de vaccin anti-Covid 19. În ce ţări se face şi ce au anunţat până acum autorităţile din România