Antena Meniu Search
x

EMA a anunțat decizia în cazul vaccinului Johnson & Johnson. „Beneficiile depășesc riscurile”

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că va cere Johnson & Johnson să introducă în prospect riscul de apariție a trombozelor, însă a menționat că beneficiile vaccinării cu acest ser depășesc cu mult riscul menționat.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 20.04.2021, 18:38

O seringă cu vaccin de la Johnson & Johnson
Vaccinul Johnson & Johnson va trebui să aibă menționat în prospect riscul pentru cheaguri de sânge - Shutterstock

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat marţi că este necesar ca Johnson&Johnson să avertizeze cu privire la formarea unor cheaguri de sânge în urma vaccinării cu vaccinul împotriva covid-19 J&J, pe care le consideră ”efecte foarte rare ale vaccinului” laboratorului american, relatează The Associated Press. EMA a reafirmat însă că vaccinul Janssen, o filială a Johnson&Johnson este sigur şi eficient.

"Comitetul de Securitate al EMA (PRAC) a conchis că o avertizare cu privire la cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel scăzut al trombocitelor este necesar să fie adăugate informaţiilor despre vaccinul (împotriva) covid-19 Janssen”, a anunţat EMA într-un comunicat, relatează AFP. Aceste evenimente ”este necesar să fie înregistrate ca efecte secundare foarte rare ale vaccinului”, stabileşte agenţia. "Avantajele globale ale vaccinului (...) sunt mai importante decât riscul efectelor secundare", apreciază EMA.

SUA analizează noi efecte adverse grave după vaccinarea cu Johnson & Johnson

Johnson&Johson şi-a oprit săptămâna trecută livrarea vaccinului în Europa, după ce Agenţia americană a medicamentuui (FDA) a oprit temporar vaccinarea cu acest vaccin, din cauza descoperirii a şase cazuri de formare a unor cheaguri de sânge şi unui deces, după vaccinarea a aproape şapte milioane de oameni. 

Pe acelaşi subiect

Un oficial din domeniul sănătăţii publice a anunţat, luni, că Statele Unite analizează cazuri de efecte adverse grave la persoane vaccinate împotriva Covid-19 cu vaccinul Johnson & Johnson, în plus faţă de cele pentru care au fost suspendate temporar imunizările. 

Autorităţile de reglementareîn domeniul sănătăţii din SUA au solicitat săptămâna trecută suspendarea temporară a administrării vaccinului Johnson & Johnson, din cauza informaţiilor privind formarea unor cheaguri de sânge la nivel cerebral, la şase femei cu vârste de sub 50 de ani, între cele aproximativ 7 milioane de persoane vaccinate cu acest ser în Statele Unite.

Într-o declarație comună oferită în urmă cu o săptămână, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente au anunţat că investighează cheaguride sânge la șase femei în zilele de după vaccinare, în combinație cu un număr redus de trombocite.

„Siguranța vaccinului anti COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a transmis FDA.

Deţinuţii ar putea fi vaccinaţi cu Johnson&Johnson în România

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a anunţat că a fost definitivată procedura de vaccinare cu serul de la compania Johnson&Johnson şi trimisă în teritoriu, către direcţiile de sănătate publică, însă vaccinarea cu acest ser va începe doar după ce Agenția Europeană a Medicamentului va transmite că e sigur.

Valeriu Gheorghiță a anunțat că în penitenciare va fi folosit vaccinul Johnson & Johnson, însă doar după ce este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Până va sosi recomandarea, dozele vor sta în depozit la Instititul Cantacuzino.

Valeriu Gheorghiţă: "La nivelul penitenciarelor, se va întocmi o listă cu doritorii, această activitate se va desfăşura în cabinetele proprii medicale din penitenciare, cu resursă umană proprie, la care pot participa şi alte categorii de persoane, din resursa fiecărui judeţ, acolo unde nu există suficientă resursă umană disponibilă. Se va asigura vaccinarea în cadrul penitenciarului în cabinetele medicale, persoanele vor fi introduse în registrul electronic naţional al vaccinărilor, iar adeverinţa medicală se păstrează la fişa medicală a fiecărei persoane. Se va distribui vaccin de la compania Johnson, pentru a facilita vaccinarea, pentru că vorbim de o schemă de vaccinare cu o singură doză, însă se pot folosi şi alte tipuri de vaccinuri, în măsura în care se respectă anţul de frig şi celelalte condiţii necesare pentru a menţine calitatea şi eficacitatea acestor vaccinuri", a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vă este teamă să cumpăraţi conserve din magazine?
Observator » Sanatate » EMA a anunțat decizia în cazul vaccinului Johnson & Johnson. „Beneficiile depășesc riscurile”