Antena Meniu Search
x

Epidemia de rujeolă, uitată de toți

Cu toată atenţia îndreptată către pandemia de coronavirus, este posibil să pierdem controlul asupra celorlalte focare. Cum ar fi cel de rujeolă. Boală care are, anual, în România, două episoade: primăvara şi toamna.

de Redactia Observator

la 28.04.2020, 14:25

Vezi și
  • Nu sunt suficiente vaccinuri.
  • Părinţii nu au încredere în vaccinare.

Numai în ultimele săptămâni, au fost înregistrare peste 230 de cazuri. Cele mai multe, în judeţul Suceava, lovit puternic şi de coronavirus. Medicii de familie trag un semnal de alarmă. În cazul rujeolei măcar există un vaccin şi poate fi făcut în condiţii de siguranţă.

Declarată în anul 2016, epidemia de rujeolă nu s-a stins nici până astăzi, la noi în ţară. Din 74 de cazuri de deces la nivel european, de atunci, 64 s-au înregistrat numai în România. Acum, pandemia de coronavirus pune pe locul doi campania de vaccinare împotriva rujeolei.

Doina Azoicăi, epidemiolog: Din păcate, în România, acoperirea vaccinală şi mai ales pentru rujeolă este sub cea considerată pragul optimal de 25%. Este îngrijorătoare informaţia că nu vor mai fi suficiente doze vaccinale şi toate aceste crize în aprovizionarea statelor cu preparatul vaccinal va avea repercusiuni majore.

Pe de o parte, aşadar, nu sunt suficiente vaccinuri. Pe de altă parte, unii părinţii nu au încredere în ele.

Reporter: Cum stăm în acest moment cu cazurile de rujeolă la copii faţă de anul trecut, de ex?

Doina Azoicăi, epidemiolog: Acum avem 236 de cazuri doar în ultimele 6 săptămâni.

Între 20 aprilie şi ţi 24 aprilie au fost raportate alte 68 de noi cazuri în 7 judeţe.

Doina Azoicăi, epidemiolog: Într-un interval foarte scurt sunt raportate suficiente cazuri, în judeţe diferite, ceea ce creează riscul ca golurile imunitare să crească din nou nr de cazuri.

Responsabilitatea medicilor de familie în campaniile de vaccinare este mare. Dar şi dificultăţile pe care le întâmpină sunt la fel.

Valeria Herdea, medic de familie: Medicii de famiie au rămas pe poziţii şi îşi continuă activitatea. Încercăm să programăm pe cât s a putut pacienţii micuţi în primul rând. Avem nevoie să înţelegem că dacă nu îi vom vaccina pe copii vom risca îmbolnăvirea şi apariţia altor boli.

Difteria sau poliomelita, între ele. Boli infecţioase cu efecte devastatoare în rândul celor mici.

Valeria Herdea, medic de familie: Problema noastră foarte serioasă este să continuăm această campanie.

Reporter: Care au fost problemele pe care le-am întâmpinat?

Valeria Herdea, medic de familie: Am avut probleme de aprovizionare în cursul lunii martie întrucât personalul de la DPS uri a ofst extrem de solicitat.

Reporter: Dar, din ce aţi văzut dvs, ca medic de familie, sunt părinţii refractari în a-şi duce copilul la vaccinare? Se tem?

Valeria Herdea, medic de familie: Din păcate, sunt încă foarte mulţi. Sunt speriaţi, pt că de multe ori, informaţiile sunt contradictorii, ba ne relaxăm, ba nu ne relaxăm, ba ne punem mască, ba nu ne punem mască, ba mergem la şcoală, ba nu mergem. Avem nevoie de părinţi alături de noi. Fără să le fie teamă, cu mască, cu mănuşi, cu copilaşul programat, noi creem culoare pentru fiecare dintre aceşti copii, facem porogramările, îi spaţiem la jumăate de oră, astlfe încât posibilitatea de se întţlni cu pacienţi infectaţi să fie redusă. Pentru aceasta au nevoie să dea un telefon, să se programeze. Medicii de familie sunt la datorie, împreună cu asistenţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Epidemia de rujeolă, uitată de toți