Antena Meniu Search
x

Studiu: Ce riscă persoanele care fac exerciţii fizice intense

Oamenii de ştiinţă au declarat că exercițiile fizice extenuante cresc riscul bolilor neuromotorii la persoanele vulnerabile genetic. Aproximativ una din 300 de persoane dezvoltă afecţiuni neuromotorii.

de Redactia Observator

la 11.06.2021, 12:04

Studiu: Ce riscă persoanele care fac exerciţii fizice intense? - Shutterstock

Bolile neuromotorii afectează capacitatea oamenilor de a se mișca, de a vorbi și chiar de a respira, deoarece neuronii motori care transportă mesaje de la creier la mușchi eșuează. Mai mult de atât, ele pot scurta dramatic viața oamenilor.

Cercetările arată că, în timpul exercițiilor fizice intense, nivelul scăzut de oxigen din organism ar putea declanşa un proces numit stres oxidativ în neuronii motori - unele dintre cele mai mari și mai exigente celule din organism. Acest lucru poate duce la deteriorarea și, în cele din urmă, la moartea celulelor, în cazul oamenilor care au acea vulnerabilitate genetică.

Conform bbc.com, studiile efectuate pe fotbaliști italieni au sugerat rate de până la șase ori mai mari decât în ​​mod normal. „Am spus în mod concludent că exercițiul este un factor de risc pentru bolile neuromotorii”, a spus dr. Johnathan Cooper-Knock, unul dintre cercetători. 

"Numărul de sportivi de profil înalt afectați de boli neuromotorii nu este o coincidență", a adăugat el.

Studiu realizat pe jumătate de milion de oameni

Cercetătorii au analizat datele proiectului Biobank din Marea Britanie, care conține probe genetice detaliate, privind jumătate de milion de oameni.

Au folosit o tehnică numită randomizare mendeliană pentru a transforma aceste date într-un experiment și au arătat că persoanele al căror ADN le face să aibă o activitate mai intensă, au mai multe șanse de a suferi afecţiuni neuromotorii.

Studiul, publicat în revista EBioMedicine, a arătat, de asemenea următoarele:

  • Multe dintre genele care cresc riscul bolilor neuronilor motorii își schimbă comportamentul, ca răspuns la exerciții;
  • Persoanele predispuse genetic dezvoltă boala la o vârstă mai fragedă;
  • Minimul de activitate fizică intensă şi frecventă de la care poate izbucni boala a fost definit ca mai mult de 15-30 de minute, în mai mult de 2-3 zile pe săptămână. Dar, evident, majoritatea oamenilor care exercită atât de mult nu dezvoltă boli de neuroni motorii.

Concluzii: Sportul, motiv de îngrijorare?

„Nu știm cine este expus riscului și nu am merge până la ideea de cine ar trebui și nu ar trebui să facă exerciții". a spus Dr. Cooper-Knock „Dacă toată lumea ar înceta să facă sport, ar face mai mult rău decât bine”, a adăugat el.

Prof. Dame Pamela Shaw, directorul Institutului de Neuroștiințe din Sheffield, a declarat: „Această cercetare merge într-o oarecare măsură spre dezlegarea legăturii dintre nivelurile ridicate de activitate fizică și dezvoltarea MND în anumite grupuri cu risc genetic.”

Dr. Brian Dickie, de la “Motor Neurone Disease Association”, a spus că sunt necesare mai multe cercetări în acest sens. Componentele genetice și de mediu ale MND au fost adesea studiate izolat, în timp ce „puterea acestei cercetări vine din reunirea acestor piese ale puzzle-ului.”

Echipa de la Universitatea din Sheffield a spus că nimeni nu ar trebui să înceteze să facă mișcare ca urmare a studiului lor, dar speră că aceste descoperiri ar putea duce la modalități de monitorizare a persoanelor care ar putea fi expuse unui risc mai mare, primind astfel sfaturi personalizate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Studiu: Ce riscă persoanele care fac exerciţii fizice intense