Antena Meniu Search
x

Experiment: Cât de ușor se transmite coronavirusul

800 de oameni infectaţi pe zi până la sfârşitul lunii august. Este estimarea experţilor din Sănătate în cazul în care internarea pacienţilor cu Covid 19 rămâne opţională în România.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 07.07.2020, 12:10

Vezi și
  • Virusul a îmbolnăvit peste 11,6 milioane de oameni.
  • Ne putem îmbolnăvi prin contactul cu suprafeţe contaminate.

Scutite de izolare, persoanele pozitive pot transmite boala foarte uşor şi fără să-şi dea seama. Un experiment Observator a arătat modalităţile în care se răspândeşte virusul într-un oraş aglomerat.

Virusul care a îmbolnăvit peste 11,6 milioane de oameni de pe întreg globul se transmite în special prin picături din tractul respirator eliminate atunci când o persoană infectată strănută sau tuşeşte.

Ne putem îmbolnăvi însă şi prin contactul cu unele suprafeţe contaminate urmat de atingerea ochilor, nasului sau gurii.

Butonul de la lift, o bară de la metrou, banii daţi unei vânzătoare. pot fi vectori. Iată ce a arătat un experiment făcut cu lampa cu ultraviolete.

Dacă punem mâna pe o clanţă care a fost atinsă de o persoană infectată, virusul ajunge pe degetele noastre. Iar de aici până la infectare mai e doar un pas.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Dacă e o persoană simptomatică există riscul să fie o încărcătură virală suficient de mare încât să mă îmbolnăvească în momentul în care am atins acea suprafaţă. 

Ameninţarea e cu atât mai mare cu cât studii recente arată că noul coronvirus, aflat în aer sub formă de particule mici, poate infecta oamenii.

Specialiştii avertizează că dacă rata actuală de reroducere a virusului, se menţine, ajungem în cel mai sumbru scenariu.

Emilian Popovici, medic epidemiolog: Conform proiecţiilor, undeva în jurul datei de 23 august am putea să ne confruntăm chiar cu 700 sau 800 de cazuri noi pe zi ceea ce ar însemna o corespondenţă undeva la 500 de cazuri internate în terapie intensivă. 

Iar asta ar duce la colapsul sistemului medical. Astfel că am ajuns în situaţia în care responsabilitate este la noi. Purtaţi mască, păstraţi distanţa faţă de alte persoane şi spălaţi-vă des mâinile

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Experiment: Cât de ușor se transmite coronavirusul