Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fațetele dentare: tot ce trebuie să ştii despre "asul" din mâneca stomatologiei moderne

Toţi visăm la un zâmbet perfect ca în reviste, însă nu e uşor de obţinut. Fațetele dentare – o reală inovație în stomatologia modernă, sunt un real ajutor atunci când nu suntem mulţumiţi de zâmbetul nostru. Iată cum se aplică, dar şi când putem apela la o astfel de soluţie.

de Redactia Observator

la 19.06.2024 , 08:38

Pentru mulţi dintre noi, dinţii albi şi cu aspect sănătos au devenit o carte de vizită. Iar în cazul în care natura nu a fost darnică în acest sens, dentistul şi ortodontul pot face minuni. Fie prin albirea şi "ordonarea" dinţilor, fie prin faţetarea dinţilor. O practică din ce în ce mai întâlnită, faţetarea nu doar că oferă un alb greu de obţinut prin tratarea propriului smalţ, ci poate ajuta şi la corectarea eventualelor probleme estetice. Atenţie însă! Faţetarea dinţilor este o procedură definitivă, aşa că nu este indicată nehotărâţilor.

Cum se pun faţetele dentare. Contraindicaţii

Deşi naturalul a fost şi va fi mereu la modă, faţetele dentare câştigă din ce în ce mai mult teren printre cei preocupaţi de propria imagine. Cu toate acestea, specialiştii spun că intervenţia poate ajuta chiar mai mult. "Când dinţii sunt foarte ciobiţi, când dinţii sunt sparţi, când dinţii sunt crăpaţi, când dinţii sunt pătaţi, când ai această diastemă, strungăreaţa cum o ştim, când avem pete. Nu redă doar partea estetică, redă şi partea funcţională, mai exact masticaţia. Corectează în proporţie de 70/80 la sută partea de muşcătură", a explicat Cătălina Anghel, medic stomatolog.

Vezi și

Există evident şi contraindicaţii. "Dacă ai o resorbţie gingivală foarte mare, nu e corect să pui. Faţete dentare pui doar dacă dintele este în proporţie de 70 la sută integru", adaugă Cătălina Anghel, medic stomatolog. Pentru că aplicarea faţetelor dentale presupune şlefuirea părţii anterioare a dinţilor naturali, procedura este ireversibilă. În cazul în care apar probleme, faţetele sunt doar înlocuite.

Pe acelaşi subiect

Faţetele dentare sunt foarte rezistente

Faţetele sunt însă foarte rezistente şi nu pun probleme celor care aleg să îşi înfrumuseţeze astfel dantura. În cazul dinţilor cu plombe mari, fără nerv sau cu coloraţii puternice, medicul poate recomanda în locul faţetelor aplicarea coroanelor dentare. Acestea nu se aplică doar pe partea anterioară a dintelui, ci îl acoperă în totalitate.

Deşi dantura frumoasă pare doar o problemă estetică, în mod sigur un zâmbet frumos poate avea şi un impact psihologic asupra pacientului. Deşi stomatologii promit că faţetarea dentară poate avea şi un aspect natural, sunt mulţi pacienţi care preferă păstrarea dinţilor naturali. În cazul în care aceştia sunt sănătoşi, problemele de aliniere sau coloraţie pot fi rezolvate cu ajutorul tratamentelor ortodontice şi albirii profesionale. Oricare ar fi situaţia şi opţiunea, dinţii frumoşi şi sănătoşi NU trebuie să fie consideraţi doar un moft.

Dantura fără lipsuri, aliniată aşa cum trebuie, o muşcătură corectă, dinţii fără pete şi carii sunt elemente esenţiale ale sănătăţii orale, iar problemele grave pot afecta starea de sanatate globală. Dantura strâmbă cu lipsuri si cariile pot afecta modul în care ne alimentăm, simetria feţei şi pot duce inclusiv la migrene şi dureri severe. Sunt studii care asociază o sănătate orală slabă cu apariţia problemelor cardiovasculare, diabetului sau altor afecţiuni metabolice. Tocmai de aceea, copiii trebuie învăţaţi de mici cu vizitele la dentist, oricât de sănătoşi ar fi dinţii lor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Fațetele dentare: tot ce trebuie să ştii despre "asul" din mâneca stomatologiei moderne