Antena Meniu Search
x

Video Studiu: Algocalminul ne poate provoca infecţii letale. 300 de decese în ultimii 30 de ani de la Metamizol

Alertă de proporţii! Unul dintre cele mai folosite medicamente din România ne-ar putea pune viaţa în pericol. Substanţa din Algocalmin poate provoca infecţii letale, anunţă mai mulţi cercetători de pe continent. Agenţia Europeană a Medicamentului, alături de experţi din mai multe ţări, inclusiv de la noi, a început verificări amănunţite. 

de Cristina Tănasă

la 18.06.2024 , 19:31

Substanţa cu potenţial de pericol se numeşte Metamizol şi este ingredientul din Algocalmin  -  cel mai folosit medicament pentru durere sau febră acum 10 ani din România. Atunci se vindeau 11.000.000 de tablete şi fiole. "A fost foarte mult folosit şi exagerat de folosit la noi şi datorită preţului şi datorită faptului că nu aveam foarte multe alternative", a declarat Beatrice Speteanu, farmacist şef.

O investigaţie făcută în Spania scoate la iveală peste 300 de decese în ultimii 30 de ani din cauza consumului de metamizol. "Reacţiile adverse sunt mai comune cele cutanate, adică reacţiile adverse pe piele, dar şi ele pot ajunge la un final letal. Sunt reacţii pe şoc anafilactic, inclusiv astm, dar în ceea ce priveşte reacţiile letale sunt reacţiile hematologice, prin sânge", adaugă Beatrice Speteanu, farmacist şef.

Boala produsă de ingredientul Algocalminului distruge globulele albe

Vezi și

Boala produsă de ingredientul Algocalminului distruge globulele albe, care apără organismul de infecţii. "Dacă medicul observă scăderea globulelor albe, atunci sigur că nu ar trebui recomandat algocalminul", a declarat Luminiţa Ocroteală, medic hematolog.

Medicamentele care au în compoziţie Metamizol, substanţa activă din Algocalmin, au fost interzise în 9 din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. La noi, ingredientul este prezent în alte nouă tratamente, majoritatea eliberate doar cu reţetă, sau, uneori, cu îngăduinţa farmaciştilor. Acum Agenţia Europeană a Medicamentului începe o nouă verificare şi a cerut ajutor în toată Europa.

Agenţia Europeană a Medicamentului a început verificări amănunţite

Agenţia Europeană a Medicamentului a solicitat şi României experţi care să ajute la evaluarea riscului pe care îl poate avea Metamizolul. Astfel, de la ANMDR vor participa mai mulţi specialişti, iar primele rezultate vor fi publicate în septembrie. Medicii recomandă sa anunţăm imediat doctorul de familie dacă avem reacţii adverse la medicamente care conţin Metamizol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Sanatate » Studiu: Algocalminul ne poate provoca infecţii letale. 300 de decese în ultimii 30 de ani de la Metamizol