Florile de salcâm, ingredientul pentru cele mai parfumate gogoși
Moda florilor din farfurie, care dau gust multor reţete culinare, s-a născut la sat. Dacă în restaurantele de lux, panseluţele divers colorate sunt cele care dau fineţe deserturilor, în bucătăriile locale şi-au făcut loc, de sute de ani, florile de salcâm.
Moda florilor din farfurie, care dau gust multor reţete culinare, s-a născut la sat. Dacă în restaurantele de lux, panseluţele divers colorate sunt cele care dau fineţe deserturilor, în bucătăriile locale şi-au făcut loc, de sute de ani, florile de salcâm. Sunt ingredientul secret pentru cele mai parfumate gogoşi. O bucurie a copilăriei pentru multe generaţii.
Panseluţele şi begoniile ne pot decora casa, dar îşi găsesc loc şi în farfurie. Sunt tot mai căutate de bucătarii restaurantelor de top. Pentru aperitiv, friptură sau desert. Chiar şi un banal mic dejun poate prinde viaţă şi culoare graţie acestor plante aspectuoase şi gustoase.
Iar lista florilor comestibile începe chiar din grădină. Pe Valea Argeşului, cele mai bune gogoşi se fac vara cu un ingredient a cărui aromă nu poate fi comparată cu nimic din comerţ. Floarea de salcâm. Iuliana Cocean le face de 30 de ani şi n-a fost om care să i le refuze. Mai ales într-o bucătărie plină de parfumul îmbietor al salcâmului.
Alese cu grijă, florile sunt apoi spălate şi lăsate la uscat. Ingredientele folosite la gogoşi rămân cele cunoscute: ouă, făină, zahăr şi lapte, însă aluatul trebuie să fie lichid, la fel ca la clătite.
Gogoaşa perfectă este aurie la exterior şi bine coaptă în interior. Este gata abia după ce este... "ameţită" puţin prin zahăr pudră.
Iar florile de salcâm sunt bogate în proprietăţi. De exemplu, o cană de ceai băută seara ne asigură un somn liniştit, tratează tusea şi este un bun antidepresiv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰