Antena Meniu Search
x

Video Frăţiorii care au băut o sticlă de paracetamol-sirop, găsiţi de bunici, care au alertat-o pe mamă. Din fericire, femeia era medic

Cursă contracronomentru pentru salvarea a doi fraţi care au băut paracetamol-sirop ca pe suc. Deşi nu au voie mai mult de patru linguriţe pe zi, copiii au golit recipientul. Au fost aduşi de urgenţă cu un avion medical în Bucureşti. Intoxicaţia cu paracetamol poate provoca reacţii severe.

de Redactia Observator

la 03.05.2021, 20:07

Vezi și

Fetiţa de 5 ani şi frăţiorul ei, de 2 ani, şi-au petrecut Paştele la bunici, într-un sat din Botoşani. Au găsit sticluţa în care era sirop cu aromă de fructe, din care primeau câte o linguriţă în caz de febră. Bunicii i-au văzut când sticluţa era deja goală şi au anunţat-o imediat pe mamă. Medic de profesie, a realizat pericolul şi a mers cu ei imediat la spitalul din Botoşani. 

Cei doi fraţi au băut o sticlă cu paracetamol-sirop

prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator SMURD Iaşi: "Unde s-a început tratamentul de epurare a toxicului, s-a continuat pe transferul făcut de SMURD Iași și cu ambulanța prin administrarea de antidot"

Pentru că nu ştiau ce cantitate de sirop au băut, medicii au decis să-i transfere la Bucureşti. 

Pe acelaşi subiect

Două ambulanţe cu medic au plecat în tandem spre aeroportul din Iaşi unde urma să aterizeze avionul SMURD care aducea un alt pacient. Pentru ca județul Botoșani să nu rămână fără nici o ambulanță cu medic, una din cele două salvări a fost întâmpinată la limita de județe de o alta venită din Iași.

prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator SMURD Iaşi: "Echipajul de la București, SMURD București, care a venit cu avionul să aducă în Iași un pacient cu arsuri, a preluat acești doi copii împreună cu un părinte, stabili hemodinamic, conștienți, somnolenți, către terapie intensivă la București"

Supradoza de paracetamol poate duce la reacții toxice severe. Copiii până la 6 ani au voie una sau doua linguriţe de cel mult 4 ori pe zi, aşa cum scrie şi pe prospectul medicamentului, administrat în funcţie de greutatea corporală. Nu mai mult de 80 de mg pe kilogram. O sticluţă poate conţine până la 5.000 de mg de paracetamol, iar cei doi fraţi nu aveau voie mai mult de 1000 mg, fiecare, pe zi.

Cei doi copii sunt în stare bună, dar pericolul nu a trecut. Cel puţin o săptămână rămân sub supraveghere medicală. Intoxicaţia cu paracetamol are mai multe stadii. În primele 24 de ore, apar voma şi transpiraţiile, la 48 de ore, starea generală poate fi înşelătoare, iar dacă valorile analizelor se schimbă, în următoarele zile poate apărea coma. 

Six plus sirop este destinat copiilor cu vârsta de 6 ani și mai mari. O doză de 5 ml conține 250 mg de paracetamol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Frăţiorii care au băut o sticlă de paracetamol-sirop, găsiţi de bunici, care au alertat-o pe mamă. Din fericire, femeia era medic