Antena Meniu Search
x

Video Gripa şi Covid-ul, o combinaţie letală pentru organism, avertizează medicii. Câţi românii şi-au făcut vaccinul antigripal

Aproape 8 milioane de români s-au vaccinat anticovid dar peste 1 milion au făcut şi serul antigripal. Toate dozele gratuite au fost deja administrate categoriilor de risc. Deşi puţin probabil, specialiştii atrag atenţia că putem să ne infectăm cu ambele virusuri în acelaşi timp. Iar combinaţia este de cele mai multe ori letală.

de Redactia Observator

la 25.11.2021, 20:08

Vezi și

1,2 milioane de doze de vaccin gripal a cumpărat anul acesta ministerul Sănătăţii pentru imunizarea gratuită a persoanelor peste 65 de ani, a celor cu boli cronice, a copiilor şi bătrânilor instituţionalizaţi, a gravidelor şi personalului medical. Dar pentru că cererea e mare, au mai fost aprobate fonduri pentru încă 700 de mii de doze. Acestea ar urma să ajungă în cabinetele medicilor de familie luna viitoare.

Rodica Tănăsescu, medic de familie: Am primit 150 de doze şi ieri le-am terminat. Am 1.000 de pacienţi în categoria de risc dar n-a fost vorba de o alegere, a fost pe principiul: primul venit, primul servit.

Gripa se răspândeşte uşor dacă cineva infectat tuşeşte sau strănută. Ne putem îmbolnăvi şi atunci când picături sau secreţii din nas sau gât se depun pe suprafeţe, punem mâna pe zona respectivă şi ne atingem apoi faţa. Gripa este diferită de o răceală: simptomele debutează brusc şi violent. Printre semne sunt febra, durerile de muşchi şi de articulaţii, de cap, starea generală proastă, tuse.

Pacient: M-am vaccinat.

Pe acelaşi subiect

Reporter: V-aţi dus la medicul de familie?

Pacient: Nu, la serviciu.

Unii oameni aleg în continuare să facă şi vaccinul antigripal

Pacient: Nu, nu, numai pentru Covid.

Reporter: De ce nu vă vaccinaţi şi gripal?

Pacient: Că nu e nevoie, că mănânc fructe şi legume.

Medicii spun că ne putem vaccina împotriva COVID şi a gripei în acelaşi timp, însă injecţiile nu trebuie făcute în aceeaşi mână. 

Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: Gripa omoară. Gripa este mortală ea însăşi. Cine are ghinionul să asocieze şi gripa şi covidul, că le ia pe amândouă o dată, că le ia succesiv, va avea un prognostic foarte prost. Va fi o agresiune dublă, mecanismele distructive ale celor două virusuri se pot potenţa unul pe celălalt iar reacţia inflamatorie de răspuns va fi şi mai intensă.

Deocamdată, o singură persoană a fost diagnosticată anul acesta cu gripă. Anu trecut, am avut doar 4 cazuri. Medicii cred că masca şi distanţarea din pandemie ne-au protejat de tipul acesta de virus. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Gripa şi Covid-ul, o combinaţie letală pentru organism, avertizează medicii. Câţi românii şi-au făcut vaccinul antigripal