Antena Meniu Search
x

Cum ar putea arăta sfârșitul pandemiei de coronavirus. Predicțiile experților

Este puțin probabil ca lumea să poată elimina virusul SARS-CoV-2. Dar va veni o zi în care nu va mai fi o pandemie, când cazurile vor fi ținute sub control, iar sistemul sanitar nu va mai fi sub presiune. Mulți experți sunt de părere că coronavirusul va deveni o gripă sezonieră, potrivit CNN.

de Redactia Observator

la 09.11.2021, 10:35

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

"Nu există măsurători clare care să spună că un asemenea eveniment este epidemie sau pandemie. Sunt date subiective, cee ace reprezintă o problemă”, a declarat dr. Arnold Monto, profesor de epidemiologie la Universitatea din Michigan și președinte interimar al Comitetului consultativ pentru vaccinuri și produse biologice asociate din cadrul Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, scrie CNN.

„Deci, toate aceste estimări nu se bazează pe reguli. Se bazează de obicei pe ceea ce trebuie să faci pentru a controla focarul”, a explicat Monto. „Ceea ce este atât de diferit aici este că vaccinurile noastre sunt mult mai eficiente decât ceea ce vedem de obicei”.

Vestea bună, potrivit lui Monto, este eficiența vaccinurilor. Vestea proastă se referă la mutațiile virusului. 

„Odată cu schimbarea tiparelor de transmisie, pe măsură ce au apărut noi variante - eu o numesc o paradă a variantelor - vedem o transmisie mult mai extinsă și o răspândire mult mai uniformă la nivel global. Acest lucru face ca declararea sfârșitului pandemiei să fie mai dificilă”, potrivit lui Monto

Pe acelaşi subiect

"Trebuie să așteptăm și să vedem"

Monto și alți experți din domeniul sănătății publice anticipează că, în viitor, lumea ar putea urmări răspândirea SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19, în moduri similare cu monitorizarea gripei sezonieră.

„Există precedentul unui model sezonier pentru unele dintre coronavirusurile care au infectat oamenii. Nu știm dacă SARS-CoV-2 va începe să se comporte așa, dar cel puțin ne oferă un scenariu posibil”. 

"Trebuie să așteptăm și să vedem cum ar putea arăta o fază endemică a coronavirusului", este de părere expertul

Endemic înseamnă că o boală are o prezență constantă în rândurile populației și nu afectează un număr alarmant de mare de oameni, așa cum este cazul unei pandemii. Chiar și la începutul anului 2020, pe măsură ce pandemia creștea, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au prezis că noul coronavirus „poate deveni un alt virus endemic în comunitățile noastre” și nu va dispărea niciodată.

„În pandemii ai o fază inițială pandemică, apoi o fază de decelerare, urmată de faza de control, apoi speri că va urma eliminarea și, poate eradicarea virusului”, a explicat dr. Anthony Fauci, directorul Institutului de Alergii și Boli Infecțioase. „Sperăm să ajungem la un nivel atât de scăzut încât, deși nu este complet eliminat, să nu mai aibă un impact major asupra sănătății publice sau asupra modului în care ne desfășurăm viața. Așadar, dacă vom vaccina mai mulți oameni la nivel global, sperăm că într-o perioadă rezonabilă de timp vom ajunge la acel punct în care vor apărea focare, dar nu ne va afecta viața, așa cum se întâmplă în prezent”.

Oficialii federali din domeniul sanitar se gândesc deja la cum să măsoare sfârșitul pandemiei și cum să continue să monitorizeze coronavirusul odată ce acesta devine endemic.

Pentru a trece de la pandemie la epidemie, SUA trebuie să-și dezvolte imunitatea la coronavirus, ceea ce înseamnă că mult mai mulți oameni trebuie să se vaccineze, a declarat pentru CNN dr. Philip Landrigan, medic pediatru și epidemiolog la Boston College.

„Mai sunt multe de făcut”

Cu unii americani care încă refuză să-și facă vaccinurile anti-Covid și unii refuzând să poarte măști, tranziția ar putea dura mult mai mult timp. În prezent, aproximativ 58% din populația totală a SUA este complet vaccinată împotriva Covid-19.

„Trebuie să ajungem undeva la 80%, posibil chiar la 90% din populație să se fi imunizat, fie prin vaccinare, fie prin trecere prin boală”, a spus Landrigan, care a lucrat la CDC timp de 15 ani.

Pentru a controla răspândirea virusului rujeolic în populația SUA, de exemplu, „a trebuit să creștem rata imunității peste 95% și chiar și atunci, am avut focare sporadice. Aceste focare apar de obicei atunci când mai multe persoane dintr-o anumită zonă nu sunt imunizate și dintr-odată virusul adus din exterior se răspândește", a explicat Landrigan.

Deocamdată, CDC anunță că mai sunt multe de făcut pentru a controla răspândirea actuală a virusului SARS-CoV-2. „Știm că mai sunt multe de făcut pentru a opri răspândirea COVID-19 și a pune capăt pandemiei. Încă vedem prea multe cazuri noi, spitalizări și decese. Media zilnică a cazurilor este de peste 70.000 de cazuri și cu mult peste 1.000 de decese. Acesta este motivul pentru care îi încurajăm pe toți cei cu vârsta de peste 5 ani să se vaccineze”, a transmis purtătorul de cuvânt al CDC, Kristen Nordlund. „În timp ce așteptăm cu nerăbdare toamna și iarna, este important să continuăm să aplicăm măsurile de prevenire despre care știm că funcționează -- vaccinarea, purtarea unei măști în public și în spații interioare, carantina și igiena mâinilor”.

„O imagine mai probabilă a viitorului nostru”

CDC recomandă ca aproape toată lumea cu vârsta de peste 6 luni să se vaccineze annual împotriva gripei. Dar în timpul sezonului de gripă 2019-2020, doar aproximativ jumătate dintre acești oameni -- 51,8% -- au făcut-o. Agenția estimează că gripa a cauzat, în SUA, aproximativ 12.000 până la 52.000 de decese, în fiecare an, între 2010 și 2020. Coronavirusul a ucis până acum peste 750.000 de persoane în Statele Unite.

CDC colaborează cu Departamentele de Sănătate, laboratoarele, spitalele și furnizorii de servicii medicale pentru a urmări cazurile de gripă diagnosticate, pentru a determina ce virusuri gripale circulă și pentru a măsura impactul acestora. Atunci când coronavirusul devine endemic, un sistem similar de urmărire ar putea fi utilizat pentru a monitoriza agentul patogen.

„Am putea gestiona cazurile la fel cum facem cu gripa sezonieră – unde putem spune că știm că vom vedea o serie de cazuri în sezonul de iarnă și putem avea pregătit personalul potrivit, putem avea medicamentele potrivite și suntem gata să facem față valului de infectări”, a declarat pentru CNN dr. Stephen Parodi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Cum ar putea arăta sfârșitul pandemiei de coronavirus. Predicțiile experților