Antena Meniu Search
x

Video I-a fost teamă să meargă la spital din cauza coronavirusului, iar acum a aflat că are cancer: "Mi-era atât de rău. Mi-era greu să mă dau jos şi din pat"

În umbra pandemiei, mii de drame şi-au desfăşurat firul, neştiute de nimeni. Oameni care au evitat spitalele de teama coronavirusului luptă acum cu boli îngrozitoare care ar fi putut fi rezolvate, poate, mai uşor dacă ar fi văzut un medic la timp. Sunt oameni care încearcă să-şi reaşeze viaţa de la care parcă au făcut o pauză de când a început pandemia.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 02.08.2021, 21:43

Vezi și

"Mi-era atât de rău... aveam nişte dureri la articulaţii şi la oase şi la muşchi... Mi-era greu să mă dau jos şi din pat. În alea trei luni de zile am slăbit vreo 20 kg", spune o pacientă.

Doinei i-a fost mai teamă de coronavirus, aşa că nu s-a dus la spital. Abia acum o lună şi-a făcut curaj. A aflat că are cancer... Azi stă pe un pat de spital şi aşteaptă să facă chimioterapie. 

Reporter-pacientă: - Aţi vorbit în aceste trei luni cu medicul dvs de familie?

- Da, sigur că da.

Pe acelaşi subiect

- Şi ce vă spunea?

- Că trebuie să merg la doctor, că îmi dă trimitere. Tot am amânat. Mi-a fost frică cu pandemia.  

Acum speră că nu e prea târziu. Medicii s-au văzut puşi în faţa unui adevărat fenomen. Numărul celor a căror stare de sănătate s-a agravat în ultimul an pentru că s-au ferit de spital e greu de ştiut. Dar sunt mulţi. Mult prea mulţi. 

Rodica Tănăsescu, medic de familie: "Se agravează o mulţime de patologii pentru că uneori n-au avut acces, alteori, pacienţilor le-a fost frică. Uneori, lucrurile nu se pot recupera". 

Ema Schweninger, reporter Observator: "În primul semestru din 2020, au fost raportate 1,400,000 de internări. Cu aproximativ 700.000 mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2019, înainte de pandemie. Numărul spitalizărilor a rămas extrem de scăzut şi în acest an: în jur de 1,200,000 în primele şase luni". 

Val de infectări cu HIV

Doar 48 de români au fost diagnosticaţi cu hepatită B şi C anul trecut. De 5 ori mai puţini decât în 2019. Cu HIV au fost diagnosticaţi 432 de oameni din cauza prăbuşirii ratei de testare. Medicii spun că pandemia COVID-19 ar putea fi urmată de o explozie a numărului de cazuri noi de HIV sau hepatită.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: "E o problemă de sănătate pentru că el transmite mai departe. Iar pentru el depinde de stadiul bolii". 

Iar sistemul medical, deja sufocat de pandemie, va fi întins până la refuz de pacienţi diagnosticaţi în stadii avansate ale bolilor. 

Bogdan Tănase, manager, Institutul Oncologic Bucureşti: "Un cancer bronhopulmonar care dacă ar fi diagnosticat într-un stadiu incipient. Poate avea un cost de 1000, 2000, 3000 de euro pe care îl susţine statul. Diagnosticat într-un stadiu metastatic costurile pot ajunge şi la mii de euro lunar".

Iar valul patru al pandemiei riscă să-i ţină acasă pe şi mai mulţi dintre cei care ar trebui să se trateze de alte boli. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » I-a fost teamă să meargă la spital din cauza coronavirusului, iar acum a aflat că are cancer: "Mi-era atât de rău. Mi-era greu să mă dau jos şi din pat"