Majoritatea iaurturilor conțin lapte procesat, adaos de proteine și chiar lapte praf
Iaurtul este un aliment foarte bun pentru sănătatea noastră, numai că asta depinde de modul în care este fabricat! Majoritatea produselor de acest gen din magazine conţin lapte procesat, adaos de proteine şi - culmea - chiar lapte praf.
Iaurtul este un aliment foarte bun pentru sănătatea noastră, numai că asta depinde de modul în care este fabricat! Majoritatea produselor de acest gen din magazine conţin lapte procesat, adaos de proteine şi - culmea - chiar lapte praf. În afară de asta, foarte puţine iaurturi din comerţ sunt făcute din lapte românesc.
Să fie bio sau cu fructe, cu grăsimi sau fără. Decizia o ia consumatorul în funcţie de preferinţe sau de dietă.
Însă de multe ori, ingredientele de pe etichetă rămân nişte necunoscute.
- Șapte persoane au murit în SUA, iar alte trei au rămas cu handicap, după tratamentul cu un medicament anti-Alzheimer
- Trend periculos pe TikTok: Copii de la vârste tot mai fragede folosesc creme anti-îmbătrânire şi cosmetice...
- România, pe primul loc în Europa la obezitate. Ce înseamnă această realitate și cum o putem schimba
- Din România, direct în biohacking-ul de top cu Dave Asprey: Senatul Științific al FDVDR lansează o provocare cu...
- Dieta "minune" care prelungeşte viaţa. Ce trebuie să mănânci ca să ajungi sănătos la 70 de ani
Cifrele sunt îngrijorătoare. Din 45 de tipuri de mărci de iaurt prezente pe piaţă şi analizate de o asociaţie de consumatori din România, 2 din 10 tipuri de iaurt conțin adaosuri proteice. Doar 1 din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc, iar 13% conţin adaos de smântână.
Autorităţile recomandă consumul de iaurturi cu procent de grăsime specific laptelui folosit la fabricarea lor. Pentru cel de vacă procentul este de 3,5%, pentru cel de oaie - 7,2%, iar pentru cel de capră 4.9%. Inscripţia ce apare pe ambalaj şi care se referă la produse româneşti, se aplică, potrivit legii, doar acelora care folosesc lapte din România.
Cine doreşte îşi poate prepara iaurtul în casă. Acesta e gata în câteva ore, iar pentru bucuria celor mici poate fi combinat cu nuci, miere şi diverse fructe.
Înainte de a cumpăra un produs, specialiştii din alimentaţie ne recomandă să ne uităm cu atenţie pe etichetă la ingrediente, dar şi la termenul de valabilitate. Când vine vorba de lapte, lapte praf, lapte bătut şi iaurt, un român consumă în medie, pe lună, 5,7 litri. În schimb, consumul de brânzeturi şi smântână e mai redus, de doar 1,3 kg, în medie, pe lună, arată statisticile INS.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰