Antena Meniu Search
x

Video Impactul pe termen lung al COVID-19. Simptomele care persistă chiar şi după ce am scăpat de boală

Oboseală, insomnii, tuse, chiar anxietate sau depresie. Sunt sechelele pe care le poate lăsa coronavirusul în organism. Boala nu e doar de scurtă durată. Urmările pot să se întindă chiar şi pe luni întregi, mai ales că afectează mai multe organe, nu doar plămânii. Conform specialiştilor, există peste 200 de simptome pe care pacienţii le pot avea post-covid pe termen lung.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 17.10.2021, 21:24

Vezi și

Andrei Ştefănescu a avut boala în 2020, în vară. La mai bine de un an distanţă, încă îi simte efectele. 

Andrei Ştefănescu: În primul rând, oboseala, care nu mai terce. Obosesc mult mai repede decât o făceam înainte. Uit mai repede. Am văzut că pe lista de simptome post-covid e şi că uiţi mult mai repede. Într-adevăr. La fel, şi vederea mi s-a stricat puţin. 

Nu e singurul în situaţia asta. Cel puţin jumătate dintre cei care au trecut prin boală au rămas măcar cu o stare de oboseală cronică. Alţii încă au dificultăţi în respiraţie, dureri musculare, articulare sau toracice. Aşa că au nevoie de ajutor chiar şi după externare. Asta a făcut şi Toni Grecu, care a fost bolnav la începutul anului. 

Toni Grecu: După ieşirea din spital, am început o perioadă de recuperare.  După 10 săptămâni, mi-am recuperat într-o proporție mare capacitatea pulmonară. Am auzit oameni, prieteni, care au trecut şi ei prin boală, forme moderate sau mai rele, care au rămas cu o stare de osteneală permanentă. Funcţionează jumătate de zi şi în a doua parte a zilei nu mai dau randament. Trebuie să doarmă.

Pe acelaşi subiect

Studiile făcute până acum arată că mai predispuse la efecte pe termen lung ar fi femeile, cei care au astm sau alte afecţiuni. 

Pacient: Mi se pare că simt mai puternic mirosurile de atunci. Nu am stat, poate oboseala, dar nu ştiu dacă e de la vaccin sau de la boală.

Cum ne influenţează COVID viaţa, chiar şi după o perioadă mai lungă

Un sondaj realizat în Israel a arătat că inclusiv copiii pot rămâne cu sechele după covid. Unul din zece a avut probleme chiar şi după vindecare.

Asistent medical: Copiii dezvoltă simptome mai grave pe termen lung decât adulţii. Practic, e o inflamaţie în organism, fac insuficienţă renală, insudicienţă hepatică, starea generală este proastă.

Nu e vorba doar de probleme fizice. Izolarea sau internarea în spital pot lăsa pacientul cu anxietate sau atacuri de panică.

Eduard Moţoescu - medic psihiatru: Avem pacienţi care la o lună, două, trei, după ce au trecut prin boală, se prezintă la noi cu simptome de anxietate, depresie. Pacienţii nu se mai pot concentra, au probleme cu memoria şi spun adesea că muncile intelectuale au început să îi copleşească. 

Janet Diaz - reprezentant OMS:  Au existat mai mult de 200 de simptome care au fost raportate la pacienți. Alte simptome pe care pacienții sau persoanele le pot experimenta includ lucruri precum dureri în piept, probleme de vorbire, unii au raportat anxietate sau depresie, dureri musculare, febră, pierderea mirosului, pierderea gustului.

Toni Grecu: Atunci când povestesc lucrurile astea parcă ar fi despre altcineva. Așa-i de mare diferența. Nu-mi vine să cred că am trecut prin așa o problemă complicată. Este incredibil!

Potrivit studiilor, între 50% şi 80% dintre pacienți continuă să aibă simptome deranjante la câteva luni după ce s-au vindecat de covid. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Sanatate » Impactul pe termen lung al COVID-19. Simptomele care persistă chiar şi după ce am scăpat de boală