De ce este important să citim etichetele alimentelor
Campania Think Twice continuă şi săptămâna aceasta. Ne propunem prin acest demers să atragem atenţia asupra unor subiecte, unele dintre ele considerate tabu, să găsim soluţii şi să rămânem implicaţi în buna dvs. informare pentru ca fiecare decizie pe care o luaţi să fie bine cântărită.
Campania Think Twice continuă şi săptămâna aceasta. Ne propunem prin acest demers să atragem atenţia asupra unor subiecte, unele dintre ele considerate tabu, să găsim soluţii şi să rămânem implicaţi în buna dvs. informare pentru ca fiecare decizie pe care o luaţi să fie bine cântărită. În preajma sărbătorilor, cumpărăturile de produse alimentare sunt o preocupare pentru fiecare familie. De aceea, cred că este important să ne reamintim să citim etichetele. În minutele următoare mai mulţi specialişti vin în ajutorul nostru pentru a ne ghida şi ne explica de ce este esenţial să citim cu atenţie valorile nutriţionale ale fiecărui aliment pentru a reduce riscurile.
Conform unor studii desfășurate în Europa, doar o treime dintre consumatorii europeni citesc informațiile nutriționale de pe etichetele produselor pe care le achiziționează. Asta deşi informarea despre produsele şi serviciile oferite de operatorii economici este cheia împotriva unor practici incorecte şi pentru eliminarea unor factori de risc pentru sănătatea noastră.
Printre cele mai importante informații care ar trebui regăsite pe etichetă în momentul cumpărării unui produs sunt valoarea energetică, cantitatea de grăsimi saturate, cantitatea de carbohidrați, în special zaharuri şi cantitatea de sare.
Unul dintre cei mai cunoscuţi factori de risc îl reprezintă aditivii alimentari, adică E-urile. Chiar dacă produsele vândute în Uniunea Europeană conţin aditivi care sunt verificaţi şi aprobaţi, se spune că „diferența dintre medicament și otravă o reprezintă doza", afirmație valabilă și când vine vorba de alimente. E-urile pot face rău în funcție de cantitatea în care le consumăm și de modalitatea în care introducem în meniul nostru zilnic produsele care le conţin.
”Haideti sa stabilim chiar si un criteriu. Daca avem mai mult de doua trei E-uri discutam de un produs conservat pe termen lung si care fara dubiu ca nu ne poate aduce niciun beneficiu nutritional.”, spune Florin Bălănică, nutriționist.
Porția recomandată nu este o cerință legislativă obligatorie, dar este o informație importantă pe care ar trebui să o căutam pe eticheta produselor pentru a avea o dimensiune asupra marimii acesteia.
Reducerea riscurilor este o preocupare tot mai des întâlnită în industrii dintre cele mai diverse, de la industria alimentară, textilă şi până la cea a tutunului. În acest sens se dezvoltă un portofoliu de produse care are scopul de a reduce posibilele efecte nocive la care ne expunem.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰