Video Incidenţa scade, dar urmează valul 5 şi restricţiile rămân valabile. Medic: încă 2 ani cu mască, până ce 90% vom fi vaccinaţi
Incidenţa scade, vaccinarea creşte, dar restricţiile rămân. În ultimele 24 de ore au fost 2.136 de cazuri noi, de două ori mai puţine ca în urmă cu o săptămână, iar numărul românilor vaccinaţi cu schemă completă se apropie de 7 milioane. Totuşi, până acum nu se pune problema relaxării măsurilor restrictive. Mai mult, specialiştii se tem de un nou val de infectări în această iarnă.
În Bucureşti, rata de incidenţă a scăzut sub pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, pentru prima dată după 28 septembrie. Însă restricţiile nu se mai aplică în funcţie de numărul de infectări. "În penultima Hotărâre de Guvern cu privire la măsurile restrictive, inclusiv ultima prin care a fost prelungită starea de alertă, măsurile sunt luate indiferent de rata de incidenţă", a declarat Alexandra Văcaru, prefectul Municipiului Bucureşti. Restricţiile pot fi schimbate doar printr-o altă Hotărâre de Guvern.
Nu scăpăm deocamdată de portul măştii de protecţie de interior, la exterior dar şi în mijloacele de transport. Mai mult decât atât, trebuie să păstrăm distanţa şi să evităm locurile aglomerate. În plus, restricţia potrivit căreia în restaurante şi cafenele nu trebuie să fie depăşită mai mult de 50% din capacitate râmâne în vigoare. Magazinele şi restaurantele se închid în continuare la ora 21, iar spectatorii, vaccinaţi sau nu, mai au de aşteptat până când vor reveni pe stadioane. "Vrem toţi o relaxare, vrem să revenim la ceea ce a fost. (...) Vă daţi seama că toată lumea aşteptă lucrul ăsta. Eu zic cât mai repede pentru că de când a început şi până acum e ceva timp", crede un bucureştean. În schimb, un altul spune: "Nu sunt de acord cu relaxarea, tind să cred că încă trebuie să menţinem o uşoară alertă şi să ne protejăm cât putem de bine, noi ca oameni, nu să primim restricţii false."
Manager Matei Balş: Nu ar trebui să renunţăm la mască în următorii doi ani
Specialiştii sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de cazuri în vestul Europei, unde rata de vaccinare este mai ridicată ca în România. "Trebuie să ne gândim că atâta timp cât avem o populaţie receptivă de aproape 50% avem şi o predispoziţie pentru un val cinci destul de agresiv", a afirmat Nelu Tătaru. "Experienţa noastră ne arată că un val în România este cam la o lună, o lună şi jumătate după valurile pe care le-am văzut în Occident", adaugă el.
- Când va fi valul 5 de COVID în România. Certificatul verde obligatoriu e în continuare blocat în Parlament
- Primul judeţ din România care iese din valul 4. Rata de incidenţă a scăzut sub pragul de 2 la mie şi se intră...
- Certificatul verde COVID obligatoriu la locul de muncă. George Simion: Nu va intra săptămâna aceasta la vot în...
"Anumite măsuri, cum e purtatul măştii, distanţarea socială, lucrul de la domiciliu, acolo unde este posibil sunt nişte măsuri care trebuie menţinute tot anul acesta şi foarte probabil şi tot anul viitor. La mască nu mă gândesc să renunţăm în următorii doi ani de zile, cel puţin atâta vreme cât procentul de vaccinare nu va ajunge la 80 şi ceva, poate chiar 90%", crede Cătălin Apostolescu, manager la Spitalul Matei Balş.
Suceava e singurul judeţ în scenariul verde
La nivel naţional, nouă judeţe au scăzut sub pragul de 3 la mia de locuitori şi au intrat în scenariul galben. Un singur judeţ, Suceava, a revenit în scenariul verde, cu o rată de infectare de 1,83 la mie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰