România sare în ajutorul Indiei, unde pandemia a atins o gravitate fără precedent
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, marţi seară, acordarea unui ajutor umanitar Indiei, constând în butelii şi concentratoare de oxigen. De asemenea, CNSU a decis includerea Indiei pe lista cu ţările considerate cu risc epidemiologic.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
CNSU a adoptat, marţi seară, Hotărârea nr. 24 din 27.04.2021.
”Art.1 - (1) Se aprobă acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru Republica India, constând în cantităţile de produse prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.
(2) Transportul cantităţilor de produse prevăzute la alin. (1) se asigură de către Ministerul Apărării Naţionale cu o aeronavă din dotare, pe ruta România-India, sub egida Mecanismului European de Protecţie Civilă şi cu recuperarea a 75% din costul acestuia.
Art.2 - (1) Se completează lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea aprobată prin Hotărârea nr. 23 din 22.04.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin introducerea Republicii India.
- Criză COVID în India. S-a cerut ajutorul armatei, tren cu 70 de tone de oxigen trimis spre capitala Delhi
- Nou record de infectări cu coronavirus în India. Carantina a fost prelungită în capitala New Delhi
- Situație critică în India, spitalele sunt în criză de oxigen: "Ajutor SOS urgent. Mai avem mai puțin de 2 ore...
(2) Persoanelor care sosesc din Republica India nu le sunt aplicabile prevederile art. 4 din Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu excepţia celor prevăzute la alin. 2, lit. c), referitoare la persoanele vaccinate şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze.
Art.3 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora”, se arată în decizie.
Astfel, România trimite în India 80 de concentratoare de oxigen de 5 l şi 10 l, 75 de butelii de oxigen de 40 l şi 20 de dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat.
Situaţia în India, unde pandemia a atins o gravitate fără precedent, este "mai mult decât sfîşietoare", a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Ţara doboară record după record de infectări şi morţi după ce a fost lovită de un val agresiv de COVID-19 cu o nouă tulpină.
Cu spitalele în colaps şi o lipsă dramatică de oxigen şi de medicamente, ţara depinde acum de ajutorul venit din exterior. Uniunea Europeană, Statele Unite şi Marea Britanie au trimis echipamente, vaccinuri şi oxigen.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰