Antena Meniu Search
x

Curs valutar

INSP anunță că au fost înregistrate trei cazuri cu mutația E484K în România. Cât de periculoasă este

Autoritățile anunță că au identificat în România trei cazuri ale mutației ce “pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale”, câte unul la o infectare cu tulpina britanică, la una cu cea sud-africană și una cu cea braziliană. Șase cazuri noi de infectare cu tulpina braziliană, numai în ultima săptămână.

de Redactia Observator

la 06.05.2021 , 13:08

  • Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT): Au fost depistate în România 1.128 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC).
  • Potrivit CNSCBT, în 1.114 cazuri a fost depistată tulpina britanică, în 5 cea sud-africană, iar în 9 cazuri tulpina braziliană.
  • Au fost înregistrate trei cazuri cu mutația E484K, în județele Suceava, Ilfov și în București.

Instiutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a trasmis, joi, că, până în 2 mai, au fost confirmate la nivel naţional 1.128 cazuri de infectare cu noile tulpini ale coronavirusului, 1.114 fiind cu varianta braziliană. Rata de confirmare din rândul secvenţierilor este de 67%. INSP a anunţat, joi, că, pâă în 2 mai, au fost efectuate 1.690 de secvenţieri.

”Au fost confirmate 1.128 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), respectv 1.114 varianta braziliană, 5 varianta sud-africană şi 9 varianta braziliană. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având judeţ de infectare Suceava, a fost depistată mutaţia E484K. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având judeţ de infectare Ilfov, a fost depistată mutaţia E484K. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1, infectat în mun.Bucureşti, a fost depistată mutaţia E484K. Mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, a transmis INSP.

Potrivit instituţiei, până la data de 2 mai 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 67%. Specialiştii atrag atenţia că varianta britanică este răspândită pe scră largă, în toate judeţele, iar celelalte variante au fost confirmate în Bucureşti şi judeţele Argeş, Ilfov şi Vâlcea.

Articolul continuă după reclamă

Până la data de 2 mai 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 67%. Au fost înregistrate și comunicate 30 decese confirmate cu varianteale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: britanică (B.1.1.7) 27, sud-africană (B.1.351) 0, braziliană (P.1) 3.

Pe acelaşi subiect

INSP: 30 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC). Situația pe județe

INSP

Ce este mutația E484K

Mutaţia E484K poate să apară la oricare dintre tulpinile descoperite până acum. A fost găsită mai întâi la tulpina sud-africană, iar apoi şi la tulpina britanică, de altfel tot mai răspândită la noi în ţară.

Specialiștii spun că mutaţia este mai rezistentă în faţa răspunsului imunitar, implicit la vaccin.  ”Există o îngrijorare pentru că odată ce această variantă ar reuşi să se răspândească pe o scară mai largă, deocadmată nu este cazul, dar dacă s-ar răspândi, atunci este posibil ca eficienţa vaccinului spre exemplu cum a fost în Israel la 95% după 6 milioane de vaccinări să ajungă la 90-85%”, a spus Mihai Dimian, prorector USV.

”Studiile efectuate pe pseudovirus, adică un virus efectuat în laborator care conține exact acest ansamblu de mutații, arată o păstrare a capacității neutralizante a anticorpilor obtinuți după vaccinare, preluați de la persoane vaccinate cu Pfizer si Moderna. Însă într-adevar acest efect neutralizant este ușor diminuat faţă de tulpina sălbatică. În practică, aceste vaccinuri ne oferă o protecţie suficientă pentru formele simptomatice, pentru complicațiile bolii, pentru formele severe”, a spus Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare.  ”Sigur putem conta pe eficienţa vaccinului pentru că vaccinul nu ţinteşte doar proteina discurilor virale, vaccinul ţinteşte şi alte componente, alte proteine virale. Prin acumularea unor asemenea mutaţii este posibil ca la un moment dat virusul să scape apărării imune de asta există o permanentă luptă pentru producerea de vaccin nou.”, consideră Adrian Gagheş, microbiolog.

Informare privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VO... by Alexandru Badea on Scribd

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
L-aţi întrebat pe ChatGPT ce cadou să cumpăraţi de sărbători celor dragi?
Observator » Sănătate » INSP anunță că au fost înregistrate trei cazuri cu mutația E484K în România. Cât de periculoasă este