Antena Meniu Search
x

Ce știm despre B.1.617, mutaţia Covid-19 din India

India a înregistrat cea mai puternică creștere a infecțiilor cu coronavirus din lume în această lună, capitalele sale politice și financiare New Delhi și Mumbai rămânând fără paturi de spital, oxigen și medicamente.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 30.04.2021, 12:51

Ce reprezintă mutaţia Covid-19 din India, B.1.617 - Profi Media

Oamenii de știință studiază motivul pentru care se înregistrează o creștere neașteptată în India și, în special, dacă este de vină o variantă a noului coronavirus detectat pentru prima dată în India. Varianta, denumită B.1.617, a fost raportată în aproximativ 17 țări, ridicând îngrijorare la nivel mondial, scrie Reuters.

Care este varianta B.1.617

Varianta B.1.617 conține două mutații cheie ale porțiunii exterioare, de "vârf" a virusului, care se atașează la celulele umane, potrivit virologului indian Shahid Jameel. Ambele mutații nu sunt noi. Au fost detectate separat în alte variante înainte, dar au fost găsite pentru prima dată într-o tulpină împreună. Una dintre mutații, cunoscută sub numele de E484Q, este similară mutației E484K din variantele identificate în Marea Britanie și Africa de Sud. S-a raportat că poate reduce eficacitatea anticorpilor.

Cealaltă mutație, cunoscută sub numele de L425R, a fost găsită și într-o variantă detectată în California. Se spune că va face varianta mai transmisibilă prin creșterea puterii de legare a proteinelor vârf ale virusului cu celulele umane. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că descendența predominantă a B.1.617 a fost identificată pentru prima dată în India în decembrie anul trecut, deși o versiune anterioară a fost observată în octombrie 2020.

Pe acelaşi subiect

OMS a descris-o ca pe o „variantă de interes”, sugerând că ar putea avea mutații care ar face virusul mai transmisibil, ar provoca boli mai severe sau ar putea compromite imunitatea vaccinului. Alte tulpini cu riscuri cunoscute, precum cele detectate pentru prima dată în Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud, au fost clasificate ca „variante de îngrijorare”, un nivel mai mare de amenințare.

Mutaţiile determină creșterea cazurilor?

Greu de spus. OMS spune că este nevoie urgentă de mai multe studii. Studiile de laborator cu dimensiuni limitate ale eșantionului sugerează o transmisibilitate potențială crescută, a concluzionat acesta. Imaginea de ansamblu este complicată, deoarece varianta extrem de transmisibilă B.117 detectată pentru prima dată în Marea Britanie se află în spatele vârfurilor de infectări, în unele părți ale Indiei. În New Delhi, cazurile de variante B.117 aproape s-au dublat în a doua jumătate a lunii martie, potrivit Sujeet Kumar Singh, directorul Centrului Național pentru Controlul Bolilor. Varianta indiană este însă prezentă pe scară largă în Maharashtra, statul cel mai afectat al țării, a spus Singh.

Carlo Federico Perno, șeful diagnosticelor de microbiologie și imunologie de la Spitalul Bambino Gesù din Roma, a declarat că varianta B.1.617 nu poate fi singura motivul creșterii uriașe a Indiei, indicând în schimb întâlnirile sociale mari. De asemenea, prim-ministrul Narendra Modi a fost criticat pentru că a permis mitinguri politice masive și festivaluri religioase.

Vaccinurile opresc mutaţia?

Vaccinurile pot fi protectoare. Consilierul medical principal al Casei Albe, Anthony Fauci, a declarat la începutul acestei săptămâni că dovezile preliminare din studiile de laborator sugerează că Covaxin, un vaccin dezvoltat în India, pare capabil să neutralizeze varianta. Britanicii au anunţat că lucrează cu parteneri internaționali, dar că în prezent nu există dovezi că varianta B.1.617 și cele două variante conexe cauzează boli mai severe sau fac ca vaccinurile desfășurate în prezent să fie mai puțin eficiente.

Varianta indiană, prezentă şi în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a oferit detalii despre noua variantă a tulpinii din India care a fost descoperită și în România la un muncitor venit din India.  Valeriu Gheorghiță: "Tulpina indiană are două mutatii, nu reduce eficiența vaccinurilor și nu e neapărat mai contagioasă. Trebuie să ne vaccinăm ca să reducem riscul să se cumuleze noi mutații".

Tulpina indiană este definită prin prezenţa a două mutaţii, două mutaţii care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ care să reducă eficienţa vaccinurilor, aşa încât mesajul rămâne unul foarte clar, de a ne prezenta şi a ne vaccina într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie şi pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutaţii. Nu este neapărat mai contagioasă, aceste mutaţii care sunt identificate pe această tulpină se pare că reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor, însă, de pildă, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă faţă de vaccinurile actuale astfel încât nu se aşteaptă să vorbim de o eficienţă substanţial redusă a vaccinurilor. Vaccinurile cu siguranţă îşi menţin eficienţa faţă de forme severe, faţă de complicaţii ale bolii, faţă de riscul de spitalizare, tocmai de aceea nu avem la acest moment motive să ne îngrijorăm, rămân aceleaşi măsuri valabile. Este important să respectăm măsurile de prevenţie indiferent de tipul de tulpină de care vom vorbi, a explicat Valeriu Gheroghiţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Ce știm despre B.1.617, mutaţia Covid-19 din India