Antena Meniu Search
x

Video Interesul românilor pentru vaccinare pare că scade, la fel şi numărul celor aflaţi pe listele de aşteptare

Vom ajunge la 5 milioane de vaccinaţi la 1 iunie, ca să putem relaxa măsurile, sau nu? Sunt întrebări la care autorităţile şi specialiştii în sănătate au răspunsuri diferite. Experţii spun că scăderea numărului celor de pe lista de aşteptare înseamnă că rezervorul doritorilor se goleşte rapid şi ne vom lovi curând de coronasceptici. Premierul dă însă asigurări că explicaţia este mai simplă: creşte constant şi numărul zilnic de imunizări.

de Redactia Observator

la 15.04.2021, 19:42

Vezi și
  • Cursa vaccinării spre marea relaxare
  • Interesul românilor pentru imunizare pare că scade

Din luna decembrie, România a intrat în cursa contracronometru pentru vaccinare. Numărul limitat de doze şi restricţiile legate de vârstă, boli sau profesie au contribuit la înfiinţarea unor liste pe care s-au înscris aproape 1 milion de persoane. Cu cât aşteptarea a fost mai lungă, cu atât entuziasmul a scăzut.

''Nu vreau.

Nu vreţi deloc?

Deloc.

Pe acelaşi subiect

Numărul celor aflaţi pe listele de aşteptare scade

Azi mai erau 750.000 de oameni programaţi şi circa 390.000 aşteptau să afle când se pot imuniza. Cu o capacitate maximă de 115.000 de vaccinări pe zi, în 10 zile nu am mai avea, practic, pe cine să mai vaccinăm, se tem experţii.

Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: Ritmul a scăzut semnificativ şi deja s-a epuizat momentul iniţial. S-a terminat sprintul, am intrat în maraton. Intrăm în rezervorul de sceptici. 

Premierul ne asigură că scăderea drastică a celor care aşteaptă o programare este o consecinţă a creşterii de vaccinări zilnice de la 60 la 80 de mii. 

Florin Cîţu, premier: Asta încercăm să facem, să avem doze și să nu mai fie coadă. Cine vrea să se vaccineze să meargă să se vaccineze. Până acum aveam lista de așteptare care așteptau 2-3-4 săpt și erau descurajați să se înscrie. 

De altfel, contre pe succesul campaniei de vaccinare au fost şi între Florin Cîţu şi liderul USR, Dan Barna. 

Dan Barna, lider USR: Faptul că suntem pe unul dintre ultimele locuri, 25 din 27, la nivelul Europei în condiţiile în care am pornit foarte bine nu arată nici performanţe, nici înţelepciune strategică.

Şeful Guvernului i-a răspuns imediat că România se află pe locul 4 la vaccinaţi cu rapel, chiar dacă în clasamentul cu o singură doză suntem aproape codaşi. Indiferent de statistici, autorităţile sunt departe de a fi rezolvat problema imunizării şi implicit de reîntoarcerea la o viaţă aproape normală.

''Nu, nu m-am vaccinat.

Şi te vaccinezi?

Nu. Pentru că nu mă protejează. Oricum poţi dezvolta boala, chiar dacă te vaccinezi.''

Funcţionează în acest moment 403 centre de imunizare cu aproape 100.000 de locuri disponibile pentru vaccinare pe loc şi 571 de centre care mai au peste 40.000 de locuri disponibile pentru cei înscrişi pe liste de aşteptare. 80% dintre dozele disponibile pentru vaccinarea fără programare sunt însă de la AstraZeneca.

Eva Cristescu, medic de familie: Eu primesc în continuare telefoane de la pacienţii mei care vor să se vaccineze. Când află că e vorba despre AstraZeneca se desumflă complet şi nu îi putem condamna pentru asta.

Nici vaccinul american Johnson and Johnson nu este folosit. Primele doze au sosit marţi şi stau în depozit, până la concluziile Agenţiei Europene a Medicamentului cu privire la reacţiile adverse.

''Ne gândim pentru că s-au auzit mai multe cazuri şi nu vrem să riscăm.''

195 de persoane au murit în ultimele 24 de ore, record săptămâna aceasta, şi 1518 paturi de terapie intensiva sunt azi ocupate în toată ţara. În aceste condiţii, relaxarea promisă pare tot mai departe.

Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: Din acest moment, în urmatoarele 2 luni nicio şansă să ajungem la normalitate.

De la începutul procesului de vaccinare, în decembrie 2020, aproape 2,5 milioane de români au primit o doză. Dintre ei 1,5 milioane şi rapelul. Doar 0,2% dintre românii vaccinaţi s-au infectat după a doua doză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Interesul românilor pentru vaccinare pare că scade, la fel şi numărul celor aflaţi pe listele de aşteptare