Antena Meniu Search
x

Document Accesul în supermarketurile din mall-uri se va face fără certificat verde, în anumite condiţii. Ce modificări a adus CNSU stării de alertă

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat hotărârea prin care propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, şi care vine cu o modificare esenţială pentru persoanele nevaccinate. Acestea vor putea să intre în supermarketurile din mall-uri fără să deţină un certificat verde, în anumite condiţii.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 03.02.2022, 13:28

Accesul în supermarketurile din centrele comerciale ar putea fi permis şi persoanelor nevaccinate
Accesul în supermarketurile din centrele comerciale ar putea fi permis şi persoanelor nevaccinate - Shutterstock

CNSU a aprobat prelungirea stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Printre principalele modificări propuse se află şi aceea în care este permis "accesul tuturor persoanelor în interiorul operatorilor economici care au ca obiect principal comercializarea produselor alimentare de bază în centrele și parcurile comerciale dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, cu asigurarea unei suprafețe de min. 4 mp raportat la suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoan ce poate avea acces", conform surselor Observator.

CNSU propune de asemenea menținerea măsurilor în vigoare la această dată referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, la nivelul localităților unde rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori şi la 30% unde este depăşită această incidenţă.

România va modifica valabilitatea certificatului Covid

Pe acelaşi subiect

Deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că nu a intervenit nicio modificare în ceea ce priveşte valabilitatea certificatului electronic COVID-19 la intrarea pe teritoriul naţional, Alexandru Rafila a precizat în şedinţa de Guvern de miercuri că România va adopta cât de curând noile norme europene în ceea ce priveşte traversarea frontierei.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, în legătură cu certificatul digital COVID necesar pentru traversarea frontierei de stat a României, că "în cursul acestei săptămâni, într-un timp foarte scurt va fi adoptat, există încă câteva avize care trebuie luate".

"Apropo de certificatul digital COVID necesar pentru traversarea frontierei de stat a României, în cursul acestei săptămâni, într-un timp foarte scurt va fi adoptat, există încă câteva avize care trebuie luate şi aici sigur că rămâne ca Guvernul să emită o ordonanţă care să stabilească şi pe teritoriul României, aşa cum este şi în restul Uniunii Europene.

În interior, probabil că vom lua o decizie ulterioară, de comun acord, care să fie favorabilă controlului pandemiei şi bineînţeles funcţionării activităţii economice şi sociale", a explicat Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătăţii (MS) preciza, marţi, că, în acest moment, nu a intervenit nicio modificare în ceea ce priveşte valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul naţional. După ce România va adopta Decizia 2021/1073, va aplica aceleaşi reglementări cu celelalte state membre. Abia de atunci, cei care vor dori să intre în România şi care au mai mult de 270 de zile de la  încheierea schemei de vaccinare vor trebui să îşi facă doza booster pentru ca certificatul de vaccinare să fie recunoscut. Totodată, cei care călătoresc în Uniunea Europeană ar putea avea nevoie de doza booster, dacă statul vizitat a aplicat deja noua normă europeană.

Documente: Anexa la HCNSU nr 7 - masuri prelungire (1).pdf

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Accesul în supermarketurile din mall-uri se va face fără certificat verde, în anumite condiţii. Ce modificări a adus CNSU stării de alertă