Antena Meniu Search
x

Valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile în UE prelungită numai după efectuarea dozei booster. Cât va fi valabil în România

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea valabilităţii certificatului verde, în conformitate cu hotărârea Comisiei Europene din decembrie 2021. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că în interiorul României certificatul va fi valabil după efectuarea schemei iniţiale. În schimb, pentru călătoriile în spaţiul european, valabilitatea certificatului verde va expira după nouă luni dacă nu este efectuată şi doza booster.

de Redactia Observator

la 03.02.2022, 17:02

Guvernul prelungeşte valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile în UE, doar după efectuarea dozei booster. Cât vor fi valabile în România
- Shutterstock

"Punerea în aplicare a deciziei Uniunii Europene, din decembrie 2021. Acest act transpune în România aplicarea reglementărilor legate de călătorii în Spațiul Economic European (SEE) și Elveția. Certificatul de vaccinare mai este recunoscut doar după doza booster, dacă de la efectuarea schemei inițiale au trecut mai mult de nouă luni. Până acum, toți cetățenii care călătoreau dintr-un stat UE în altul aveau reguli diferite de călătorie, în funcție de starea pandemiei acolo. Conform deciziei din decembrie, s-au stabilit reguli unitare în toată Uniunea.

Dacă avem schemă completă de vaccinare și nu au trecut mai mult de 270 de zile de la data ultimei doze, putem călători fără probleme. Dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la ultima doză, trebuie făcut un booster. Această situația se adresează numai călătoriilor în interiorul SEE și Elveția, nu se adresează și regulilor existente și în interiorul statelor membre. Mai există o prevedere care se adresează cadrului național. Se prevede prelungirea valabilității certificatelor digitale de la 31 iunie 2022, până la 31 decembrie 2022, și prevede eliberarea, la cerere, a unui nou certificat după fiecare doză efectuată. Certificatul european digital va fi folosit în interiorul UE", a declarat Andrei Baciu în cadrul unei conferinţe de presă.

Raed Arafat anunţă că şi nevaccinaţii vor putea intra în mall-uri

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat că, în urma modificărilor aduse de CNSU, se va permite accesul tuturor persoanelor în supermarket-urile din mall-uri şi centre comerciale, cu condiţia să existe culoare speciale, să se asigure o suprafaţă de patru metri pătraţi de persoană, iar numărul cărucioarelor de cumpărături să fie limitat la numărul maxim de persoane permis, notează news.ro.

Pe acelaşi subiect

Arafat a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că prin hotărârea CNSU nu s-au luat măsuri de relaxare, ci este vorba despe unele "ajustări". "Un alt aspect de ajustare este permiterea accesului tuturor persoanelor în interiorul operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare de bază situaţi în centrele şi parcurile comerciale, dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în şi din acestea, cu asigurarea unei suprafeţe de minim patru metri pătraţi raportat la suprafaţa, la numărul maxim de persoane care pot avea acces", a declarat Raed Arafat.

Limită maximă de cărucioare

Arafat a explicat că o altă condiţie este limitarea numărului de cărucioare de cumpărături: "Dacă sunt 50 de persoane limită, sunt 50 de cărucioare".

"În malluri, în centrele comerciale unde existau în interior magazine alimentare, ele erau restricţionate numai la persoanele vaccinate. După mai multe discuţii care au avut loc, s-a ajuns la soluţia că dacă există un culoar dedicat,controlat, de intrare, deplasare şi ieşire, se poate merge în condiţiile în care se merge la celelalte magazine alimentare, dar trebuie stabilit patru metri pătraţi pe persoană, luând în considerare numai spaţiul  de vânzare, ce înseamnă că ies din calcul rafturile, zonele de expunere şi rămân numai zonele în care circulă oamenii. Dacă există 50 de persoane limita, atunci sunt 50 de cărucioare", a detaliat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile în UE prelungită numai după efectuarea dozei booster. Cât va fi valabil în România