Legea carantinei şi izolării a trecut de Parlament
În ciuda creşterii continue a numărului de noi infectări, de trei săptămâni trăim într-un imens vid legislativ! Parlamentarii au discutat cu orele.despre legea carantinei şi izolării.
- În România sunt peste 5 mii de persoane cu COVID-19 care nu sunt spitalizate.
- Medicii nu pot face mai mult decât să avertizeze.
S-au dus negocieri între Putere şi Opoziţie şi în final au reuşit să voteze legea. Cu toate acestea, actul normativ încă nu poate fi aplicat, până nu merge la Cotroceni, pentru promulgare. După care va fi publicată în Monitorul Oficial şi abia atunci va intra în vigoare.
Din cauza vidului legislativ peste 750 de români infectaţi cu coronavirus au decis să plece din spitale. Iar peste 2.000 de pacienţi au fost externaţi după doar 10 zile de spitalizare.
Din cifrele oficiale prezentate, ieri, joi, de oficiali, în clipa de faţă, în România sunt peste 5 mii de persoane cu COVID-19, care fie sunt acasă, în autoizolare, fie umblă pe unde îşi doresc.
Nelu Tătaru: Gestionăm o creştere a numărului de cazuri dar gestionăm prin bunăvoinţa pacientului care, dacă vrea, rămâne internat. Dacă nu, nu. Dacă vrea, merge în izolare. Dacă nu, nu.
Doar că unii dintre pacienţii infectaţi, externaţi pe propria răspundere, au început să moară. Tocmai de aceea, chiar aveam nevoie de o lege a carantinei şi izolării.
Nelu Tătaru: Daţi voie personalului medical să evalueze corect şi concret un asimptomatic! Dacă la evoluţia de 48 de ore nu are nimic, poate merge acasă în izolare.
Ludovic Orban, Premierul României: Soarta celor infectaţi sau care vin din străinătate încă se dezbate în Parlament. De ce atâta grabă?
Haosul s-a instalat în urmă cu aproape o lună, după ce Curtea Constituţională a decretat că izolarea şi băgarea în carantină a persoanelor infectate este neconstituţională.
Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, moment în care pacienţii au început să plece din spitale, pe proprie răspundere.
Carmen Orban, director general al Grupului Monza: După ce elaborăm toate formele, îi aducem la cunoştinţă, îşi asumă responsabilitatea pentru externare la cerere şi semnează că respectă legislaţia în vigoare şi toate reglementările şi că nu periclitează siguranţa cetăţenilor noştri, evident că va putea pleca la cerere.
Cristian Oancea: Dacă pleci acum, la gradul de ocupare pe care îl avem, nu mai ai unde să te întorci pentru că paturile sunt pline toate.
Deocamdată, medicii nu pot face mai mult decât să avertizeze. Pentru că legea va intra în vigoare cel mai devreme săptămâna viitoare. Timp în care pacienţii infectaţi se vor plimba printre noi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰