Antena Meniu Search
x

Lista de medicamente gratuite și compensate 2022. Românii vor avea acces la noi tratamente de la 1 aprilie

Veşti bune pentru mii de bolnavi. Începând cu data de 1 aprilie 2022, ministrul Sănătății extinde lista de medicamente gratuite și compensate prin introducerea a 34 noi molecule. 

de Redactia Observator

la 25.03.2022, 14:45

Lista de medicamente gratuite și compensate 2022. Românii vor avea acces la noi tratamente de la 1 aprilie
Lista de medicamente gratuite și compensate 2022. Românii vor avea acces la noi tratamente de la 1 aprilie - Arhivă

Guvernul a aprobat vineri proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând medicamentele de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi a medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate. A fost aprobată decontarea triplei terapii (Kaftrio) pentru tratarea pacienților cu fibroză chistică.

Lista de medicamente gratuite și compensate a fost extinsă

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 34 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni neurologice și Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine și metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului (glaucom). De asemenea, sunt medicamente destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, molecule noi pentru pacienții cu diabet zaharat, molecule pentru tratarea bolilor rare -hemofilie/talasemie, pentru hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză și angioedem ereditar, informează Ministerul Sănătății.

„Continuăm creșterea accesului pacienţilor la tratamente de ultimă generație. Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite din acest an pentru pacienții cu boli cronice grave”, declară Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, potrivit Mediafax.

Pe acelaşi subiect

Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite intră în vigoare de la 1 aprilie 2022.

Guvernul a aprobat programele naționale de sănătate

Tot vineri, Guvernul a aprobat programele naționale de sănătate. Ministerul Sănătății va coordona 13 astfel de programe, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate alte 15.

Potrivit unui comunicat al ministerului Sănătății, hotărârea adoptată de Guvern stabilește cadrul legislativ pentru continuarea activităților din cadrul programelor naționale de sănătate aflate în derulare, dezvoltarea acestora pentru includerea unor noi beneficiari. Astfel, vor fi introduse noi programe și activități și se va renunța la altele care, în urma evaluării, nu și-au mai dovedit eficiența.

Conform actului normativ, ministerul Sănătăţii va asigura coordonarea, derularea şi finanţarea din bugetul propriu a 13 programe naționale de sănătate publică, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate va derula și finanța din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate 15 programe naționale de sănătate curative. În cadrul programelor naționale de sănătate derulate de Ministerul Sănătății s-a introdus Programul naţional de screening organizat pe baze populaționale pentru boli cronice cu impact asupra sănătății publice cu: subprogramul de screening pentru cancerul de col uterin, subprogramul de screening pentru cancerul de sân, subprogramul de screening pentru cancerul colorectal și subprogramul de screening pentru depistarea infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D care se desfășoară în regim pilot finanțat din fonduri externe nerambursabile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Lista de medicamente gratuite și compensate 2022. Românii vor avea acces la noi tratamente de la 1 aprilie