Antena Meniu Search
x

În România, rata screening-ului pentru cancerul la sân a fost de doar 0.2%

Eurostat vine cu date îngrijorătoare în ceea ce priveşte investigaţiile pentru depistarea cancerului mamar. Mai exact, în România, rata screening-ului pentru cancerul la sân a fost de doar 0.2%.

de Redactia Observator

la 10.01.2020, 14:45

Vezi și

Eurostat vine cu date îngrijorătoare în ceea ce priveşte investigaţiile pentru depistarea cancerului mamar. Mai exact, în România, rata screening-ului pentru cancerul la sân a fost de doar 0.2%. Aşadar, un procent extrem de mic dintre femeile cu vârste între 50 şi 69 de ani şi-au făcut investigaţii ca să afle dacă sunt predispuse la această boală.

Suntem pe ultimul loc în clasamentul european. Datele devin şi mai îngrijorătoare dacă ne comparăm cu penultima ţară din clasament, vecina noastră, Bulgaria.

Acolo, procentul femeilor care şi-au făcut screening este de 20%. Repetam: noi 0.2%! iar ei 20% iată, aşadar, ce diferenţă imensă. 

În Ungaria, rata este de 41%, Franţa 49%, Belgia 61% şi, cele mai multe sunt în Danemarca, 82%. Acest procent mare se datorează obligativităţii de a face aceste investigaţii.

În ţările în care vedem procente atât de mari, există programe naţionale de screening.

Nu acelaşi lucru putem spune despre România. La noi, abia se derulează câteva programe pilot, la nivel judeţean. Se preconizează că abia în 2023 am putea avea un program naţional de depistare precoce a cancerului mamar.

Şi dacă am vorbit despre depistarea precoce, să spunem şi că acest tip de cancer are o rată mare de supravieţuire dacă este descoperit la timp. Din păcate, cele mai multe femei care suferă de această boală ajung să fie diagnosticate în stadii avansate.

Din 2013 şi până în 2017, peste 3 mii de romance au pierdut lupta cu boala, în fiecare an. Iar dacă privim per ansamblu, vedem că în 2018, cancerul mamar ocupă prima poziţie în ceea ce priveşte incidenţa în rândul femeilor din România, cu o pondere a cazurilor noi de 25%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sanatate » În România, rata screening-ului pentru cancerul la sân a fost de doar 0.2%