Video Lupta dramatică pentru viaţă depinde de o gură de oxigen: "Fără butelii, mureau sufocaţi, ce să se întâmple?"
Începe lupta pentru o gură de oxigen. Rămânem fără butelii de oxigen în spitale pentru că se consumă atât de mult, încât medicii au ajuns să ceară împrumut de la alte unităţi medicale. Fără ajutor, pacienţii n-au nicio şansă în lupta cu virusul. Avem aproape 15 mii de cazuri de noi infectări şi peste 512 de decese.
Reporter-angajat: Trupul acesta de cât timp e aici?
O oră, o oră şi... Dar o să plece imediat. Pleacă unul şi îl băgăm imediat.
Sunt imagini dramatice din curtea Institutului Marius Nasta. Morţii nu mai au loc în morgă. 7 pacienţi au murit doar în ultimele 24 de ore şi sunt doar 2 frigidere. Un container frigorific a fost adus astăzi la spital. În el vor încăpea 8 trupuri.
Adrian Tudor, medic şef anatomie patologică: Lucrăm şi sâmbăta şi duminică. 90 de decese pe octombrie 2021. Dacă mă întorc înapoi, tot pe covid, anul trecut tot octombrie au fost 43.
- Buteliile cu oxigen la capacitate maximă sunt bombe cu ceas. Spitalul din Arad stă cu geamurile deschise. Pompierii...
- Pacienţii Covid tremură de frig în spitale. Geamurile şi uşile sunt ţinute deschise, de teama unei explozii din...
- Paradox românesc. De teama unor incendii și explozii, Spitalul de la Lețcani stă cu geamurile deschise. Deși...
Moartea îşi ia tributul pentru că în secţiile de terapie intensivă situaţia este dramatică. Lipsa oxigenului costă vieţi.
Medic: Consumul mare de oxigen şi presiunea la manometru şi pe aparate este scăzută şi atunci suplinim cu aceste butelii.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Consumul de oxigen... dacă săptămâna trecută era de 3 ori mai mare, acum a crescut de 4 ori.
Un pacient în starea gravă are nevoie şi de o tonă de oxigen pe lună. Iar cererea e enormă.
Ema Schweninger, reporter Observator: Sunt aproape 1.900 de pacienţi la terapie intensivă şi peste 2.000 în unităţile de primiri urgenţe care aşteaptă să se elibereze un pat. Cei mai mulţi sunt în stare gravă şi au nevoie de oxigen. S-a ajuns în situaţia ca unele spitale să ceară 500 de butelii de oxigen pe săptămână şi primesc jumătate.
În mod normal, buteliile sunt folosite doar pentru transportul bolnavilor dintr-o secţie în alta sau în ambulanţă. Acum, unii bolnavi rămân conectaţi la butelii chiar şi o zi.
Simin Florescu, manager, Spitalul Victor Babeş-reporter: Am reuşit să împrumutăm nişte butelii de oxigen din alte spitale în timpul nopţii.
Ce s-ar fi întâmplat dacă...?
Mureau sufocaţi, ce să se întâmple?
O singură firmă spune că livrările de oxigen medicinal îmbuteliat au crescut cu 150% faţă de octombrie 2020 şi cu 450% faţă de înainte de pandemie. Iar cele de oxigen lichid cu 170% faţă de acum un an.
Criză de oxigen în marile spitale
Irina Strâmbu, medic pneumolog: Boala mâncătoare de oxigen cum e COVID eu nu am văzut în cariera mea de pneumolog. Reuşim să îi ţinem în viaţă suplimentând oxigenul până la nivelul de care au nevoie.
Bogdan Opriţa, şeful UPU SMURD Spitalul Floreasca: Avem un rulaj foarte mare. Într-o lună am consumat de trei ori mai mult.
Se caută o gură de oxigen în disperare şi pentru pacienţii externaţi, şi pentru cei care nu mai ajung la spital.
Gabriela Teslaru, șef centru, DAS Timișoara: Chiar dacă în vară am avut chiar şi o solicitare pentru un concentrator pe săptămână, în această perioadă am ajuns şi la 60.
Gazul salvator însă se primeşte în funcţie de solicitările medicilor de familie, care trebuie să-şi înregistreze pacienţii într-o platformă. E o cursă contracronometru pentru angajaţii direcţiei de asistență socială din Timişoara, ei le livrează fizic. Şi, după 14 zile, tot ei trebuie să le ridice şi să le ducă la nebulizare, pentru alți oameni în nevoie de pe listele de aşteptare.
Iulia Pop, reporter Observator: Aproximativ 30 de concentratoare de oxigen sunt depozitate chiar în dispecerat ca sa ajungă cât mai repede la pacienţi şi să nu se piardă timp pe drum. În total, locuitorii judeţului Timiş au la dispozitie 250 de astfel de aparate şi 600 de pulsoximetre.
Cine nu reuşeşte să primească gratuit un concentrator, poate închiria, dacă găseşte, la preţul de 200 de lei pe lună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰