Video Mai mulți anticorpi pentru vaccinații expuși la virus, arată un studiu făcut la Spitalul "Victor Babeș" din Timișoara
Persoanele vaccinate care au intrat în contact cu bolnavi de Covid, la câteva luni de la imunizare, pot să aibă mai mulţi anticorpi decât aveau imediat după administrarea rapelului. Spitalul Victor Babeș din Timișoara a făcut un studiu care arată că expunerea la virus îi poate ajuta pe unii dintre cei vaccinaţi.
Descoperirea a fost făcută după ce s-au recoltat analize pentru determinarea anticorpilor la două şi la patru luni de la administrarea rapelului. Şase din zece persoane au avut cu peste 50% mai puţini anticorpi faţă de prima testare. La alţii, însă, imunitatea a crescut semnificativ, explicaţia fiind tocmai expunerea la virus.
Dr. Virgil Musta: Am mai constatat că patru persoane au avut o creștere a nivelului de anticorpi față de precedenta determinare. Au intrat în contact cu virusul, având în familie persoane infectate.
Specialiştii spun că scăderea rezistenţei în faţa virusului este firească, dar asta nu diminuează cu nimic beneficiile vaccinării.
Explicațiile specialiștilor în sănătate
- Bilanţ de vaccinare anti-Covid în România, 22 mai 2021. 75.451 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore
- Cercetătorii au descoperit ce tip de pastile contraceptive prezintă cel mai mare risc de infarct sau AVC
- Sistemul medical care emite reţete compensate şi gratuite este nefuncţional. Timpi mari de aşteptare în cabinete...
- Tratament revoluţionar împotriva cancerului. Oamenii de ştiinţă au descoperit o terapie care atacă tumorile
- O boală tot mai frecventă în rândul copiilor, cauza a 30-50% dintre vizitele la medic. Stresul o agravează
Dr. Adrian Marinescu, director medical Matei Balş: În momentul în care o persoană s-a vaccinat are o imunitate pe o perioadă mai lungă şi că aceia care au trecut prin boală şi s-au vaccinat au, în general, sau cei mai mulţi dintre ei, un nivel mult mai important de anticorpi. Imunitatea lor ar putea să fie mai de lungă durată şi mai stabilă.
Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare: Datorită faptului că organismul are răspuns imun de memorie, în momentul în care reintram în contact cu acelaşi microorganism, anticorpii cresc foarte repede şi suntem protejaţi.
Deocamdată, studiile arată că imunitatea faţă de tulpinile cunoscute durează cel puţin opt luni. O teorie spune că ar putea fi necesară a treia doză de vaccin.
Dr. Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Ce ştim este că vaccinul protejează de forme simptomatice, poate. Ştim sigur că dacă suntem vaccinaţi, o parte din noi nu facem boală, dar o parte din noi putem trece prin boală dezvoltând forme uşoare sau asimptomatice.
Studiul cercetătorilor de la Timişoara a fost făcut pe un eşantion de 250 de persoane vaccinate complet.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰