Video ''Mai rău ca la puşcărie!'' Condiții dure de vizitare a pacienților internați. Aparținătorii se tem că nu mai apucă să-și vadă rudele în viaţă
Pandemia a trecut, dar regulile din spitale au rămas. În unele spitale, ca aparţinător, este aproape imposibil să vizitezi o rudă internată sau să îi duci personal un pachet fără o cerere aprobată de şeful de secţie. Într-unul dintre cele mai mari spitale din Bucureşti, restricţiile se menţin pentru a evita aglomeraţia, explică reprezentanţii unităţii medicale.
''Nu este program, doar în baza cererii. E cerere tipizată, mergeţi şi o completaţi şi o aduceţi înapoi şi mâine veniţi dacă vi se aprobă.
Poate să nu se aprobe?
Da. Depinde de şeful de secţie.''
Chiar dacă portarul ne spune că nu există un program de vizită, afişul de pe uşa Spitalului Universitar din Bucureşti îl contrazice. Însă, apărţinătorii pot intra doar în baza unei cereri. Conducerea spitalului spune că hârtia este necesară pentru a nu se aglomera unitatea medicală.
- Cu ce bacterii extrem de periculoase erau infectaţi cei 5 pacienţi care au murit la Spitalul Judeţean Mureş....
- Morţi suspecte ale bebeluşilor, la un spital din România. Mărturiile dramatice ale părinţilor: "Lucrurile s-au...
- Premieră medicală mondială: O fetiţă de 1 an a primit o grefă de intestin, în Spania
Răspuns Spitalul Universitar din Bucureşti: "În Spitalul Universitar de Urgență București încă din perioada pandemiei accesul la vizita pacienților a fost limitat și în continuare, pentru siguranța pacienților noștri, vizita se face în mod organizat, pentru a evita un număr mare de aparţinători în vizită, în acelaşi timp la pacienţii dintr-un salon".
În aceste condiţii, rudele, care pot veni şi de la sute de kilometri distanţă, stau şi păzesc porţile spitalelor în speranţa că primesc aprobarea.
''Am făcut cerere de ieri pentru astăzi şi aştept să văd dacă medicul îmi aprobă, pot să stau până diseară. Poate totuşi intru două-trei minute să-l ţin de mână.''
''Nu cred că e drept, au şi bolnavii nişte drepturi şi de prezenţa rudelor ar putea să fie încurajaţi. Din toată ţara vin.''
Conducerea Spitalului Universitar a precizat că rudele pot completa un formular de vizită de pe site-ul spitalului, fără a fi nevoie să se deplaseze la spital şi urmează să fie sunate în 24 de ore pentru a afla ora exactă a vizitei.
Răspuns Spitalul Universitar din Bucureşti: ''Aparținătorii pot completa formularul de vizită de pe site-ul Spitalului şi îl pot transmite online, fără a fi nevoie să se deplaseze la spital. În decurs de 24 de ore, după aprobarea formularului, persoana care a depus cererea de vizită este sunată de pe secție pentru a-i fi comunicată ora exactă a vizitei''.
Nici în alte spitale din ţară aparţinătorii nu au mai mult noroc. La Spitalul Judeţean Suceava nu mai există program de vizită. Rudele pot doar să lase pachete pentru bolnavi. Într-un container. Lângă morgă.
''În spital nu se intră decât dacă se face cerere până în 12 astăzi şi vă sună când să veniţi la vizită. Faceţi o cerere aici.''
''Nu te lasă să intri la pacienţi, nu poţi să vorbeşti, nu ştii ce are nevoie. Dorim foarte mult dar nu mai putem, e mai rău ca pe timpul pandemiei acuma, nu se poate ajunge, nu se poate vorbi.''
Această femeie scrie deja a treia cerere, după ce primele două i-au fost refuzate.
''Au zis că n-au semnat doctorul, nu ştiu.
Când aţi mai încercat?
Joia trecută şi vineri. Doar n-aş veni că-s de la 50 de kilometri. Nu pot să mergi la pacienţi, să-i duci un pic de mâncare, să-i duci ceva. Mai rău ca la puşcărie. Cinci drumuri am făcut până acum.''
''Mi-a dat cineva de la ţară să aduc un pachet şi am întârziat cinci minute şi nu s-a mai luat bagajul. Acu ce să fac, îl iau înapoi şi vin după amaiză.''
Aparținătorii se tem că nu mai apucă să-și vadă rudele în viaţă
Unora le este teamă că nu vor mai apuca să îşi vadă rudele în viaţă, din cauza restricţiilor impuse.
''Am făcut 24 de ore pe drum şi aş vrea să o văd pe mama cât mai repede.
Aţi făcut cerere?
Am făcut, da şi aşteptăm să intrăm. E în comă indusă şi am mai vrea să o vedem.
Aţi venit de departe?
Germania. 24 de ore am făcut pe drum.''
Dan Teodorovici, Spitalul Județean Suceava: Momentan se lucrează la un alt program de vizită, care sa dea voie la mai mulți aparținători la vizită, sperăm să fie gata până la sfârșitul anului.
Asociaţiile pacienţilor primesc zilnic plângeri.
Vasile Barbu, asociaţie pacienţi: Nu există nicio lege, care să spunem, să interzică vizitele în spital. Din contră, este valabil un ordin de ministru mai vechi care reglementează programul de vizită în spital.
Recent, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a făcut apel către managerii de spitale să permită accesul rudelor şi să nu mai menţină restricţiile din pandemie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰