Antena Meniu Search
x

Video Marea păcăleală a celor 25 de spitale noi anunţate de Guvern. De fapt, vor fi doar reabilitate câteva clădiri vechi

Bâlbe pe miliarde în Sănătate! Statul nu va ridica spitale noi, deşi mai marii din ministerul Sănătăţii s-au lăudat cu.25 de unităţi medicale noi în următorii patru ani. După refacerea calculelor, au ajuns totuşi la concluzia că fondurile obţinute prin programul naţional de rezilienţă ne ajung să refacem spitale vechi. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 19.07.2022, 20:17

Vezi și

Fondurile din Programul Național de Redresare și Reziliență nu vor fi folosite pentru construcţia de spitale noi.

Adriana Pistol, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: În PNRR aceste 25 de spitale sunt finanţate pentru diverse îmbunătăţiri, reconstrucţii, reamenajări, fie în toalitate fie parţial în anumite secţii. Nu se vor construi 25 de spitale.

Declaraţia secretarului de stat a inflamat spiritele

Un comunicat dat cu doar câteva zile înainte de Ministerul Sănătăţii lăsa să se înţeleagă altceva.

Pe acelaşi subiect

"Până în 2026, un număr de cel puțin 25 spitale NOI sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din PNRR", se arăta într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Reporter: Câte dintre acestea sunt spitale noi?

Adriana Pistol, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: Niciunul.

De ce niciunul? Pentru că România s-a angajat să folosească suma totală de 1,7 miliarde de euro pentru cel puţin 25 de spitale. Asta înseamnă o medie de 68 de milioane de euro pentru fiecare unitate. O sumă prea mică pentru ridicarea de la zero a unui spital.

Metrul pătrat construit poate să ajungă şi la 6.000 de euro dacă vorbim de un spital cu un nivel ridicat de dotări, numai o sală de operaţie poate să coste un milion de euro.

Spitalele finanţate prin PNRR ar trebui să fie gata în 2026

Reporter: Putem construi 25 de spitale în patru ani de zile?

Michaela Gavar, arhitect: Nu, nici gând. Se cer foarte multe avize, unele nenecesare. Nu se face o coodonare a acestor avize.

Cristian Nicolae, arhitect: Până ajungi să iei autorizare de construire înseamnă un an şi jumătate cel puţin în cel mai bun caz

Aşa că banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea unor clădiri vechi sau construirea unor secţii noi. Spitalele vor fi selectate din lista de 49 de obiective elaborată de fostul Guvern şi aprobată deja de Comisia Europeană. Cum 14 propuneri erau pentru spitale noi, iar un alt obiectiv, Spitalul Municipal Bacău, a fost desfiinţat între timp, pe listă rămân 34 de spitale eligibile pentru finanţare din PNRR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Marea păcăleală a celor 25 de spitale noi anunţate de Guvern. De fapt, vor fi doar reabilitate câteva clădiri vechi