Antena Meniu Search
x

Video Mărturia emoţionantă a unui pacient vaccinat cu "doza de speranţă" pentru bolnavii de cancer de piele. "În 5-10 ani va fi o boală ca diabetul"

O descoperire majoră a cercetătorilor australieni deschide calea spre vindecarea cancerului de piele. Un vaccin experimental, care este un tratament personalizat, a redus cu peste 40% rata de recidivă a cancerului. Vestea îi bucură pe medicii din România, la care ajung tot mai mulţi bolnavi în stadii avansate.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 20.04.2023, 20:37

Vezi și

"Acest vaccin mi-a redat libertatea", spune Garry, pacient. Este mărturia unuia dintre pacienţii care au primit serul împotriva melanomului. Alţi 106 bolnavi, bărbaţi şi femei, au fost imunizaţi cu vaccinul ARN mesager, dar au luat în continuare şi medicamente pentru acest timp de maladie. Combinaţia este un succes, spun cercetătorii.  

Vaacin revoluţionar cu ARN mesager împotriva cancerului de piele

"Vaccinul generează celule care vor găsi tumora şi o vor neutraliza", explică Jeffrey S. Weber, doctor. "Credem că testele dovedesc că produsul poate ajuta limfocitele T din sistemul imunitar să depisteze celulele canceroase. Pacienţii au primit nouă doze. A fost foarte uşor, un vaccin intramuscular", spune Stephane Bancel, CEO Moderna.

Studiile dau speranţe mari medicilor din România. "Sunt primele încercări cu un vaccin cu ARN mesager, similar celor anti-COVID, care asociat anumitor medicamente a arătat că a existat o scădere a ratei de recidivă şi a mortalităţii cu 44%, ceea ce este un procent destul de important", spune Silviu Voinea, chirurg oncolog. "Cancerul va fi în 5-10 ani o boală ca diabetul sau ca insuficienţa cardiacă pentru care avem medicamente, astfel încât pacienţii să aibă o viaţă normală, iar asta mă emoţionează", adaugă el. 

Pe acelaşi subiect

Peste 1.500 de români diagnosticaţi anual cu cancer de piele

În România, mulţi bolnavi cu cancer de piele ajung prea târziu la doctor. În ultimii ani, numărul cazurilor a crescut cu 10-15%. "Peste 1.500 de persoane sunt diagnosticate anual în România cu melanom cutanat. O treime dintre acestea îşi pierd viaţa, chiar dacă acest tip de cancer poate fi tratat dacă este descoperit la timp", spune Andreea Petrescu, reporter Observator. 

"Din păcate, multe din cazuri vin deja în stadiul metastatic, adică există deja metastaze la distanţă şi atunci tratamentul devine mult mai complicat. Avem paciente care ni s-au adresat de 8 ani, de 10 ani, de 15 ani, deci există şi la vârste foarte tinere. Ce este important este ca persoana respectivă să-şi dea seama că la nivelul unei aluniţe apar modificări. Fie îşi măreşte dimenisunile, devine de culoare mai închisă, marginile sunt mai neregulate, devine mai asimetrică", mărturiseşte Silviu Voinea, chirurg oncolog.

Cât costă consultaţia la dermatolog

Pentru un control în cabinetele de stat bolnavii au de aşteptat mult, iar dacă vor să îşi facă investigaţi în privat costurile sunt mari. "Pornind de la 150-250 de lei pentru un screening complet la dermatologie. Aşteaptă chiar şi trei luni, şi patru luni de zile. După această evaluare, medicul suspectează că este ceva atipic acolo. Dacă este necesară prelevarea de ţesut în vederea examenului anatomopatologic şi imunohistologic, atunci costurile depăşesc 1.500 de lei", spune Vasile Barbu, asociaţie pacienţi.

Tehnologia folosită pentru acest vaccin ar putea fi folosită în viitor şi în lupta împotriva multor alte boli, spun specialiştii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Copilul dumneavoastră a fost victima bullying-ului?

Observator » Sanatate » Mărturia emoţionantă a unui pacient vaccinat cu "doza de speranţă" pentru bolnavii de cancer de piele. "În 5-10 ani va fi o boală ca diabetul"