Românii care s-au vindecat de Covid-19 şi au dat de noi probleme. "M-am simţit judecată"
Au învins COVID-19, dar nu pot doborî fricile şi răutăţile altora. Este ceea ce reclamă tot mai mulţi români care au trecut prin boală, dar nu-şi pot relua viaţa de dinainte. Şi asta pentru că cei din jur îi consideră încă periculoşi.
- Peste 137 de mii de români infectaţi cu SARS-CoV-2 au fost declaraţi vindecaţi.
- 3.440 doar în ultimele 24 de ore.
Medicii sunt fermi: după 14 zile de izolare pacienţii sunt vindecaţi. Şi nu e nevoie de un test negativ pentru reîntoarcerea în societate.
Cristina, tânără vindecată de COVID-19: M-am simţit abandonată. M-am simţit judecată şi cumva pusă la colţ.
Reporter: De ce ţi-e cel mai dor? Sincer?
Cristina, tânără vindecată de COVID-19: De îmbrăţişări, să poţi să simţi oamenii fizic lângă tine.
Cristina s-a vindecat de coronavirus. După 14 zile de la primirea diagnosticului, medicii i-au spus că a scăpat de boală. A scăpat de boală, dar a dat alte probleme: prejudecăţile şi fricile nejustificate ale celorlalţi. La o lună de când a ieşit din izolare, colegii şi prietenii o ocolesc.
Cristina, tânără vindecată de COVID-19: Ne evită, nu intră în biroul nostru...
Reporter: Dacă au de lăsat un document cum fac?
Cristina, tânără vindecată de COVID-19: Îl lasă ei la recepţie şi noi îl ridicăm ulterior.
Viaţa Cristinei s-a schimbat complet, aşa că a vrut să se testeze şi să le arate oamenilor că a scăpat de temutul virus.
Cristina, tânără vindecată de COVID-19: Medicul de familie mi-a recomandat să nu efectuez o retestare pentru că sunt şanse foarte mari să iasă pozitiv şi să mă sperii.
Medicii spun că asta nu înseamnă că pacientul s-a reinfectat sau că boala a recidivat, ci e posibil să nu fi fost eliminate toate resturile virusului. Sau să fi apărut erori la recoltare. Legea e însă clară: la 14 zile de la rezultatul pozitiv, pacientul e declarat vindecat. Fără test!
Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist: De la debutul infecţiei, în primele 7, 10 zile pacientul poate reprezenta un risc contagios după care acest risc de contagiozitate scade foarte mult şi poate să ajungă la niveluri nesemnificative din punct de vedere epidemiologic, către ziua 14.
Doctorii avertizează: aceste comportamente sunt abuzive iar victimele pot cădea în depresie..
Eva Cristescu, medic de familie: Un pacient care după ce a ieşit din izolare a căzut de pe un scaun a mers la spital, i-au făcut testul a ieşit pozitiv, erau să-l pună în stradă din spital. Am avut şi pacienţi care nu au fost primiţi la locul de muncă şi li s-a cerut aviz epidemiologic sau un alt test negativ. Mi se pare că este un abuz
Keren Rosner, psiholog: Dacă privim din perspectiva celor care au acest compartament de precauţie, de respingere, compasiunea şi interesul empatic trec pe loc secund pentru că te pui pe tine în primul rând şi instinctul este să te aperi şi să ai grijă de tine.
Medicii infecţioşi le recomandă pacienţilor vindecaţi ca la reintrarea în colectivitate să respecte aceleaşi reguli, puratea măştii şi distanţarea socială.
Peste 137 de mii de români infectaţi cu SARS-CoV-2 au fost declaraţi vindecaţi. 3.440 doar în ultimele 24 de ore.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰