Ministerul Sănătăţii, proiect de lege în favoarea alăptării la sân a copiilor
Un proiect de lege care este în curs de avizare vrea să limiteze marketingul înlocuitorilor laptelui matern în favoarea alăptării la sân a sugarilor.
Un proiect de lege care este în curs de avizare vrea să limiteze marketingul înlocuitorilor laptelui matern în favoarea alăptării la sân a sugarilor.
Cand spunem înlocuitorii laptelui matern ne referim la lapte praf, borcanasele acelea mici cu diverse sortimente de mancare pt bebelusi dar şi la biberoane si tetine.
Iar mamele vor fi sfătuite să îşi hrănească pruncii pe cale naturală. În acest moment, în România, rata de alăptare exclusiv la sân este extrem de mică, de aproximativ 16%.
Promovarea laptelui praf pentru sugarii de până la un an şi a mâncării pentru bebeluşii de până la 6 luni ar putea fi interzisă începând cu luna mai.
Este propunerea Ministerului Sănătăţii care îşi doreşte să limiteze marketingul agresiv făcut de companiile producătoare, în toate mediile. O noutate în acest sens este interzicerea publicităţii inclusiv pe Internet.
Acest marketing agresiv se referă, de fapt, la o practică des întâlnită în toate maternităţile din ţară: contactarea directă de a cadrelor medicale de către companii, pentru a recomanda alimentele înlocuitoare ale laptelui matern.
Un studiu realizat de către Asociaţia SAMAS arată că cele mai multe mame iau decizia de a alăpta sau nu încă dinainte de naştere. Iar cele mai frecvente decizii de a renunţa la alăptare se iau în primele zile după naştere.
În consecinţă, campaniile de promovare ale acestor produse înlocuitoare ale laptelui matern vor trebui avizate obligatoriu de Ministerul Sănătăţii înainte de a se derula în orice medii. Iniţiativa pare să fie salutată inclusiv de producătorii acestor produse alimentare.
Proiectul prevede şi sancţiuni pentru cine nu se va supune reglementărilor. Până la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi 100.000 lei pentru cele juridice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰