Antena Meniu Search
x

Molnupiravir, un medicament anti-COVID, reduce la jumătate riscul de spitalizare sau deces. Merck și Ridgeback Biotherapeutics cer autorizație de urgență

Companiile Merck și Ridgeback Biotherapeutics au declarat vineri că au dezvoltat un medicament care reduce riscul de spitalizare sau deces cu aproximativ 50% pentru pacienții cu cazuri ușoare sau moderate de Covid, relatează CNBC. Companiile intenționează să solicite o autorizație de urgență pentru tratamentul antiviral Covid după ce medicamentul a avut "rezultate convingătoare" în cadrul studiilor clinice.

de Redactia Observator

la 25.10.2021, 16:56

Vezi și

Medicamentul, molnupiravir, se administrează pe cale orală și inhibă replicarea coronavirusului în interiorul organismului. O analiză intermediară a unui studiu de fază 3 a constatat că 7,3% dintre pacienții tratați cu molnupiravir au fost spitalizați în termen de 29 de zile. Dintre pacienții care au primit un placebo, 14,1% au fost spitalizați sau au murit până în ziua 29. Nu a fost raportat niciun deces la pacienții cărora li s-a administrat molnupiravir în perioada de 29 de zile, în timp ce la pacienții tratați cu placebo au fost raportate opt decese.

Toți cei 775 de participanți la studiu au avut Covid-19 confirmat în laborator și au primit în mod aleatoriu molnupiravir sau un placebo în termen de cinci zile de la apariția simptomelor. Participanții nu au fost vaccinați și aveau cel puțin un factor risc. Printre cei mai comuni factori de risc se numărau obezitatea, vârsta de peste 60 de ani și faptul că aveau diabet sau boli de inimă. Partea de fază 3 a studiului s-a desfășurat în peste 170 de locații, în țări precum SUA, Brazilia, Italia, Japonia, Africa de Sud, Taiwan și Guatemala.

Medicamentul molnupiravir, eficient și în cazul variantei Delta

Eficacitatea molnupiravirului nu a fost afectată de momentul apariției simptomelor sau de factorii de risc de bază ai pacienților, a arătat studiul. De asemenea, medicamentul s-a dovedit a fi eficient în mod constant în tratarea tuturor variantelor de Covid, inclusiv a tulpinii delta, dominantă pe scară largă și foarte transmisibilă. Doar 1,3% din cei tratați cu molnupiravir au întrerupt tratamentul din cauza unui eveniment advers - mai puțin decât cei 3,4% din grupul placebo care au făcut acest lucru.

Recrutarea în cadrul studiului a fost oprită anticipat din cauza rezultatelor pozitive, la recomandarea unui comitet independent de monitorizare a datelor și în urma consultării cu Food and Drug Administration. Merck testează, de asemenea, molnupiravirul într-un studiu separat de fază 3 la nivel mondial pentru a evalua eficacitatea acestuia în prevenirea răspândirii Covid în gospodării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Molnupiravir, un medicament anti-COVID, reduce la jumătate riscul de spitalizare sau deces. Merck și Ridgeback Biotherapeutics cer autorizație de urgență