Antena Meniu Search
x

Video Noi studii la Spitalul Clinic Colentina, privind siguranţa vaccinului anti-Covid: "Pacienții cu boli autoimune se pot vaccina liniştiţi"

Medicii români de la Spitalul Clinic Colentina au realizat două noi studii privind siguranța vaccinului anti-Covid 19 la pacienții cu boli autoimune și rolul antibioticelor la pacienții spitalizați cu forme grave ale bolii. Studiile au scos la iveală faptul că vaccinul anti-Covid nu a determinat activarea sistemului imunitar și a inflamațiilor specifice în bolile autoimune, iar administrarea antibioticelor la pacienții cu forme severe nu au scăzut riscul de deces.

de Redactia Observator

la 21.10.2021, 10:30

Vezi și

Studiile au fost realizate de o echipă de medici specialisti, coordonată de profesor Dr. Cristian Băicuș. Primul studiu a urmărit efectul vaccinului antiCovid la pacienții cu boli autoimune și a fost realizat pe un eșantion de 416 pacienți vaccinați, urmăriți în paralel cu alți 207 pacienți martori, nevaccinați, suferinzi de același tip de boli. 

Larisa Pinte, medic specialist medicina internă: Afecțiunile autoimune sunt afecțiuni în care corpul practic dezvoltă anticorpi care acţioneaza împotriva celulor stem.

Rezultatele studiului realizat de medicii de la Spitalul Colentina sunt foarte importante pentru literatura de specialitate deoarece studiile pentru pacienții cu boli autoimune sunt aproape inexistente.

Cristian Băicuş, profesor doctor de Medicină Internă și Metodologia Cercetării la Spitalul Colentina: Pacienții cu boli autoimune sau imun mediate se pot vaccina liniştiti. Apropo şi de efectele adverse că le-am urmărit. Am urmărit 6 luni. În 6 luni nici nu s-a activat boala şi nici nu li s-a întâmplat altceva.

Pe acelaşi subiect

Eficiența administrării antibioticelor în terapia pentru Covid-19

Al doilea studiu vizează eficiența administrării antibioticelor în terapia Covid 19. A fost un studiu de tip multicentric în care au fost incluși pacienți ai Spitalului Colentina, Institutului Matei Balș și spitalelor suport Covid din Craiova, Constanța și Brașov. Au fost incluși în studiu 560 de pacienți cu forme severe de boală care necesitau surplus de oxigen, fiind exceptați din studiu pacienții din secțiile ATI, care necesitau ventilație.

Larisa Pinte, medic specialist medicină internă: Studiul a evidențiat că administrarea de tratament antibiotic la pacienţi care nu prezintă o indicaţie de tratament antibiotic, adică spre infecţie bacteriană nu a salvat vieţi adiţional.

Cristian Băicusţ, profesor doctor Medicină Internă și Metodologia Cercetării Spitalul Colentina: În niciun caz nu are efect împotriva virusului, are efect în boala Covid-19 doar daca gasim clar o bacterie care insoteste o suprainfectie bacteriana.

Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României salută contribuţia importantă a specialiştilor români la studiul noului coronavirus, fiind un promotor al inovației și excelenței in cercetarea românească.

Lăcrămioara Frăsineanu, manager de proiect Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României: Studiile Medicilor de la Colentina completează literatura de specialitate privind managementul terapeutic al bolii Covid. Nu este primul studiu al acestei echipe, anul trecut senatul stiintific a vorbit despre un alt studiu legat de severitatea formelor de Covid.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Noi studii la Spitalul Clinic Colentina, privind siguranţa vaccinului anti-Covid: "Pacienții cu boli autoimune se pot vaccina liniştiţi"