Antena Meniu Search
x

Video Noile restricții anunțate de autorități dau peste cap planurile de Sărbători ale românilor care voiau să facă Revelionul în Turcia sau Emiratele Arabe Unite

E oficial, Omicron a ajuns şi la noi. Doi români, o femeie din Braşov şi un bărbat din Vaslui sunt infectaţi cu virusul mutant. Ambii au fost reptatriaţi din Africa de Sud, sunt vaccinaţi şi cu simptome foarte uşoare. Cu toate astea, autorităţile au intrat în alertă şi s-au întlnit de urgenţă astăzi. Au decis să impună noi restricţii: Nevaccinaţii care se întorc în ţară intră în carantină. În schimb, vaccinaţii vor face test la întoarcerea acasă doar dacă vin dintr o ţară care nu e în Uniunea Europeană.

de Redactia Observator

la 05.12.2021, 20:08

Vezi și

Pentru românii care plănuiesc să facă revelionul în Turcia sau Emiratele Arabe Unite se schimbă regulile: la întoarcerea în ţară trebuie să aibă un test PCR negativ, făcut cu cel mult 48 de ore înainte. Chiar dacă sunt vaccinaţi împotriva COVID-19. Cei nevaccinaţi intră în carantină 10 zile. Marea veste dată de autorităţi este însă că vaccinaţii nu vor cheltui bani cu testele la întoarcerea acasă din ţări UE, chiar dacă vin din zone roşii. Nevaccinaţii în schimb au nevoie de teste PCR dar chiar şi aşa tot intră în carantină. Măsurile vor intra în vigoare la mijlocul săptămânii viitoare.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Va exista un interval de 48, 72 de ore cel puţin, rămâne să stabilim acest lucru încât ele să poată să fie aplicabile, oamenii să fie informaţi. În cazul copiilor, probabil că vom utiliza, cel puţin pentru cei care vin din UE, această prevedere că testul nu se solicită sub vârsta de 12 ani.

Din 20 decembrie oricine intră în România  va trebui să completeze un formular de localizare

Red Arafat, şeful DSU: Menirea lui este să ştim persoana respectivă unde o găsim în momentul în care ştim că este contact, că a fost expusă sau dacă persoana respectivă se îmbolnăveşte atunci prin ea putem să ştim cine a mai fost în jurul ei în avionul care a călătorit sau în autobuzul cu care a călătorit

Pe acelaşi subiect

Măsurile au fost luate într-o şedinţă care a durat mai bine de patru ore şi a fost convocată de urgenţă de premier după ce au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu Omicron din România. Pacienţi sunt doi pasageri care au venit marţi seara din Africa de Sud: un bărbat de 59 de ani din Vaslui şi o femeie de 48 de ani din Braşov. Ambii sunt vaccinaţi cu schema completă. Bărbatul este asimptomatic, iar femeia are simptome uşoare, specifice unei răceli. Ea nu îşi explică nici acum cum s a infectat.

Pacientă: Eu acolo am văzut că oamenii se protejează foarte mult. Foarte mult. Au grijă, în toate magazinele, în toate încăperile unde intri te dezinfectează, porţi mască, îţi ia temperatura.

Deocamdată tot ce ştiu medicii e că tulpina Omicron e mai contagioasă, dar nu ar provoca forme grave de COVID.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Eu sper să nu avem o adresabilitate mare la nivelul spitalelor, să nu avem cazuri complicate si în primul rând sa nu avem decese. Dacă vorbim de sărbători, probabil că nu vor fi creşteri importante. Discutam de valul 5 abia din februarie.

În spitale deja se fac pregătiri pentru valul cinci de COVID

Beatrice Mahler, manager Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta: Noi în acest moment, cel puţin la nivel de infrastructură, facem curăţenie în saloane şi dezinfecţie terminală. Pentru personal încercăm să acordăm concedii de odihnă pentru că a fost o perioadă extrem de difcilă şi personalul are nevoie de odihnă pentru a fi pregătiţi pentru un nou val.

Omicron s-a întins până acum în 40 de ţări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Noile restricții anunțate de autorități dau peste cap planurile de Sărbători ale românilor care voiau să facă Revelionul în Turcia sau Emiratele Arabe Unite