Antena Meniu Search
x

Cum vor liderii UE să repare campania de vaccinare dureros de lentă. Macron. ”Am greșit că ne-a lipsit ambiția, nebunia”

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc joi pentru a discuta despre un plan coordonat de ieșire din pandemia de COVID-19, în timp ce infecțiile cu SARS-CoV-2 cresc din nou în multe țări. Caută un acord pentru creșterea aprovizionării cu vaccinuri după un început fragil al campaniei de imunizare în blocul comunitar, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 25.03.2021, 18:01

Cum vor liderii UE să repare campania de vaccinare dureros de lentă. Macron. ”Am greșit că ne-a lipsit ambiția, nebunia”
- Profimedia

Înaintea summitului, președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat frustrarea cu privire la distribuția de vaccinuri în Franța, cu mult în spatele celei din Marea Britanie și Statele Unite, recunoscând că liderii europeni au fost prea timizi, potrivit Reuters„Nu am fost ambițioși. Aceasta ar trebui să fie o lecție pentru noi toți. Am greșit că ne-a lipsit ambiția, nebunia(...)”, a spus el pentru postul de televiziune grecesc ERT.

Până pe 23 martie, Marea Britanie a administrat aproape 46 de vaccinuri la fiecare 100 de locuitori, în timp ce blocul de 27 de țări pe care l-a părăsit anul trecut a administrat 13,8 vaccinuri la fiecare 100 de locuitori, potrivit datelor publice strânse de siteul Our World In Data.

Merkel a apărat distribuția comună a vaccinurilor 

Campania de vaccinare dureros de lentă a Europei a generat scandalul cu Marea Britanie, care a importat cel puțin 11 milioane de doze de ser făcute în UE. Londra se apară și spune că a făcut o treabă mai bună negocind cu producătorii și aranjând lanțuri de aprovizionare, iar UE acuză că britanicii ar fi trebuit să împartă mai mult ser cu blocul comunitar. Cancelarul german Angela Merkel, aflat sub presiune acasă, după ce s-a sucit și a dat înapoi de la o carantină mai severă de Paști, a apărat decizia UE de a procura vaccinuri la comun pentru toate statele membre.

Pe acelaşi subiect

„Acum când vedem că și cele mai mici diferențe în distribuția vaccinurilor provoacă discuții mari, nu aș vrea să-mi imaginez dacă unele state membre ar avea vaccinuri și altele nu”, le-a spus ea parlamentarilor germani înainte de summit. „Asta ar zgudui din temelii piața internă.” Mai multe țări s-au plâns de faptul că vaccinurile nu sunt distribuite în mod egal în întregul bloc.

Executivul UE a anunțat miercuri planuri pentru a înăspri controlul exporturilor de vaccinuri. Practic, vor mai multă putere să poată bloca transporturi de vaccin către țări cu rate mai mari de imunizare. În ciuda acestui fapt, Londra și Bruxelles-ul au încercat să răcească tensiunile miercuri, spunând într-o declarație comună că ”încercăm să găsim soluţii specifice pe care să le aplicăm pe termen scurt, mediu şi lung, pentru a crea o situaţie de câştig reciproc şi a extinde aprovizionarea cu vaccinuri a cetăţenilor noştri.”

UE nu este unită cu privire la propunerile Comisiei Europene privind exporturile de vaccinuri, iar mai multe țări - inclusiv Belgia, Olanda, Irlanda, Suedia și Danemarca - au rezerve.

„Dacă trebuie să recurgem la asta pentru că un furnizor nu-și respectă angajamentul, atunci sper că nu vom face asta, deoarece s-ar putea dovedi a fi o situație în care toți pierdem”, a spus un diplomat UE. „Dacă afectăm lanțurile de aprovizionare, există riscul să rămânem toți fără vaccinurile de care avem nevoie disperată”. Liderii UE vor sublinia „importanța ... autorizațiilor de export” și vor reafirma că producătorii de vaccinuri trebuie să respecte termenele contractuale de livrare - se arată într-un proiect cu concluziile summitului, consultat de Reuters.

Restricţii suplimentare privind exporturile de vaccinuri

Uniunea Europeană a anunţat, miercuri, impunerea de restricţii suplimentare privind exporturile de vaccinuri, în contextul tensiunilor cu Guvernul Marii Britanii. "Uniunea Europeană se confruntă cu o gravă situaţie epidemiologică şi continuă să exporte un volum important spre ţări care produc propriile vaccinuri sau sunt mai avansate în campaniile de vaccinare. În acest context, am adoptat două modificări în mecanismul actual privind controlul exporturilor, pentru a garanta aprovizionarea statelor membre UE", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Funcţionarea economiei în beneficiul oamenilor.

Sistemul actual, aprobat de Uniunea Europeană în ianuarie, prevede ca exporturile de vaccinuri anticoronavirus în afara spaţiului comunitar să aibă aprobarea statului UE de unde pleacă dozele şi a Comisiei Europene. Acum, Comisia Europeană va înăspri condiţiile de export spre ţările care au propriile capacităţi de producţie de vaccinuri şi care nu exportă vaccinuri spre Uniunea Europeană. Anumite ţări blochează exporturile de doze de vaccin anti-Covid-19 spre Uniunea Europeană "fie prin lege, fie prin aranjamente contractuale cu producători de vaccinuri", argumentează Comisia Europeană, care va introduce principiul "reciprocităţii" în relaţia cu astfel de ţări.

Uniunea Europeană a exportat aproximativ zece milioane de doze de vaccinuri anticoronavirus în Marea Britanie în perioada 1 februarie - 15 martie, dar nu a primit nicio doză din vaccinurile produse de compania AstraZeneca pe teritoriul britanic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Cum vor liderii UE să repare campania de vaccinare dureros de lentă. Macron. ”Am greșit că ne-a lipsit ambiția, nebunia”