Video O nouă șansă la viață, la 54 de ani: Un bărbat din Târgu Mureș a fost supus primului transplant cardiac din acest an
Ieri, la Târgu Mureş, medicii au realizat primul transplant cardiac din acest an. Un bărbat în vârstă de 54 de ani a primit o nouă şansă la viaţă. Totul, datorită unui donator de 39 de ani, aflat în moarte cerebrală la Spitalul Universitar Bucureşti. Prelevarea s-a făcut tot ieri, la primele ore ale dimineţii de către o echipă de chirurgi din Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş.
A fost ziua în care s-a născut a doua oară. Bărbatul de 54 de ani suferea de mulţi ani, dar l-a salvat gestul imens făcut de familia unui tânăr aflat în moarte cerebrală la Spitalul Universitar Bucureşti.
Horațiu Suciu, profesor universitar: Aflat pe lista de aşteptare de doi ani, cu cardio-miopatie dilatativă, o afecțiune ireversibilă care afectează mușchiul inimii și creează o stare, bineînțeles, de o calitate vieții extrem de precară și, bineînțeles, un risc mare de deces.
Cordul a ajuns la Târgu Mureş cu un elicopter SMURD
Operaţia de prelevare a avut loc ieri dimineaţă în Bucureşti, iar cordul a ajuns la Târgu Mureş cu un elicopter SMURD.
- Româncă operată în Italia, în premieră, cu ajutorul unui medicament inovator. Mihaela a primit o nouă şansă...
- A fost dechis primul centru de transplant hepatic pentru copii, dar nu avem specialişti. Cazul lui David, un...
- Reușită pentru un cercetător român de la Stanford. A transplantat cu succes neuroni umani în creierul unor...
- Cercetătorii au descoperit ce tip de pastile contraceptive prezintă cel mai mare risc de infarct sau AVC
- Sistemul medical care emite reţete compensate şi gratuite este nefuncţional. Timpi mari de aşteptare în cabinete...
Doctor Sorin Paşcanu, medic anestezist șef: A decurs foarte bine, am început un pic mai târziu din cauza condițiilor meteorologice, dar în rest, operația a decurs fără probleme, rapid și starea pacientului este cât se poate de mulțumitoare în momentul de faţă.
E abia primul transplant de cord din acest an. Medicii spun că, în continuare, există reticenţe din partea familiilor celor care ar putea deveni donatori
Doctor Sorin Paşcanu, medic anestezist șef: În fiecare an ne propunem să facem cât de multe posibil, dar suntem limitaţi. În primul rând de numărul donatorilor şi calitatea lor.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰