Antena Meniu Search
x

Video Oficial: primul român vaccinat va fi un medic de la Institutul Matei Balş

Ziua de Crăciun aduce românilor speranţa: avem vaccinul! După 10 luni de la confirmarea primului caz de coronavirus în ţara noastră, am primit serul care ne-ar putea reda vieţile înapoi. Primul tir cu 10 mii de doze a ajuns astăzi în România şi e în drum spre Bucureşti. De aici va pleca apoi spre zece spitale care tratează bolnavi COVID. Şi, e oficial: primul român vaccinat va fi un medic de la insitutul Matei Balş.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 25.12.2020, 19:45

Vezi și
  • Primele doze de vaccin sunt produse de compania americană Pfizer
  • 10 spitale de boli infecţioase din ţară vor primi vaccinul sâmbătă

Prima tranşă de vaccin e una simbolică - 10 mii de doze pentru 5.000 de cadre medicale. Maşina cu serul de imunizare a intrat în ţară puţin după ora 14. Oficiali de la Bucureşti au mers cu avionul în vestul ţării pentru a întâmpina camionul. Şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă spune că momentul e istoric. 

Raed Arafat şeful DSU: Este o speranta. Este lumina de la capatul tunelului. Dar nu inseamna ca problema s a rezolvat. Nu inseamna sa uitam de masurile care sunt obligatorii. Este abia un inceput care va dura pana va avea un impact.

Citește și:

Ce vaccin a sosit în România

Primele doze de vaccin sunt produse de compania americană Pfizer în Germania, Belgia şi Statele Unite ale Americii. Camionul care a ajuns în România vine din Belgia. Este încărcat cu lăzi frigorifice ce ţin vaccinul la la minus 80 de grade.

Maşina a ajuns la vama Nădlac, însoţită de echipaje ale trupelor speciale ale poliţiei.  Va avea escortă până la Institutul Cantacuzino din Bucureşti pe tot traseul Sibiu- Vâlcea- Piteşti- Bucureşti.  

Laurentiu Radulescu, reporter Observator: Maine cele 10 mii de doze vor pleca de la Institutul Cantacuzino, urcate in mai multe tiruri si vor ajunge in cele 10 centre teritoriale din intreaga tara.

Cele 10 spitale de boli infecţioase din ţară vor primi vaccinul mâine, iar duminică dimineaţa începe imunizarea. Listele cu medici, asistenţi şi infirmieri sunt deja stabilite.

Simona Vasiac, reporter Observator: Duminica în judeţul Maramureş vor ajunge 213 doze de vaccin împotriva Covid-19. Tot aici, la spitalul judeţean din Baia Mare se vor vaccina primele cadre medicale.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Primii vaccinati vor fi anagajtii spitalului de boli infectioase din Brasov din prima linie. Apoi, luni si marti sunt programati angajatii din celelalte spitale si serviciile de urgenta.

Cine va fi primul român vaccinat

S-a stabilit şi cine va fi primul român vaccinat. Este un medic de la Institutul Matei Balş din Capitală. Procedura de vaccinare va fi transmisă în direct. Imunizarea nu este obligatorie.

În România doar 30 la sută dintre oameni sunt hotărâţi să se vaccineze potrivit unui studiu recent.

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie vaccinare: Este firească aceatsă reticenţă a unora dintre cetăţeni. 

Raed Arafat, secretar de stat MAI: Nu suntem, singurii care aplicăm acest vaccin sau care am importat acest vaccin. Toţi aplică acest vaccin. Nimeni nu doreşte să rişte viaţa populaţiei sale.

Când vin următoarele vaccinuri în România

O a doua tranşă de vaccin, mult mai mare 150 de mii de doze, va ajunge în ţară la sfârşitul săptămânii viitoare. 

România va avea curând şi un al doilea tip de vaccin. Este produs în Statele Unite ale Americii de compania Moderna. Are o eficienţă de 94% iar pentru anul viitor vor fi produse, spun specialiştii, între 500 şi un miliard de doze.

Pentru a obţine aşa numita imunitate de turmă e nevoie, spun specialiştii, ca 60-70 la sută din populaţie să se vaccineze

Astăzi primele doze de vaccin au ajuns simultan în toate ţările Uniunii Europene, iar campania va demara peste tot în acelaşi timp, duminică 27 Decembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Oficial: primul român vaccinat va fi un medic de la Institutul Matei Balş