Care sunt simptomele infectării cu varianta Omicron. Cine riscă să dezvolte forme severe de boală
Varianta Omicron i-a alarmat pe oamenii de știință, în ciuda simptomelor aparent mai blânde apărute la persoanele infectate. Noua variantă s-a dovedit a fi extrem de diferită de versiunile anterioare ale coronavirusului și a devenit clar destul de rapid că mutațiile au făcut ca varianta Omicron că poată ocoli vaccinurile anti-Covid existente și de a se răspândi rapid în comunități.
Acum, când infecțiile au atins maxime istorice în toată lumea, tabloul clinic în ceea ce privește varianta Omicron începe să fie din ce în ce mai clar și să confirme ceea ce alte țări au anunțat încă de la început: cazurile tipice de infectare cu Omicron nu numai că prezinte simptome ușor diferite, dar pare că nici impactul asupra organismului nu este atât de mare, ca în cazul variantei Delta.
Oamenii de știință de la Universitatea Case Western Reserve au dovezi preliminare care arată că riscul de a fi internat la spital sau într-o secție ATI este la jumătate în valul generat de varianta Omicron, în comparație cu situația din timpul valului generat de varianta Delta.
Cum se manifestă infecţia cu Omicron
Cu toate acestea, medicii avertizează că, la fel ca în cazul oricărei variante de SARS-CoV-2, riscul absolut depinde de mulți factori, inclusiv dacă pacientul este vaccinat, are o vârstă înaintată sau o stare de sănătate precară.
- INSP anunţă că varianta Omicron se transmite comunitar în România: "Au fost întrunite criteriile"
- OMS: Peste 50% dintre europeni ar putea să se infecteze cu varianta Omicron în următoarele 6-8 săptămâni
- 1,35 milioane de infecții Covid în 24 de ore, înregistrate în SUA. Este cel mai mare bilanț zilnic raportat de...
„În grupa de vârstă mai înaintată, este încă o boală urâtă, chiar dacă este mai puțin gravă decât varianta Deltă”, spune dr. Pamela Davis, pneumolog la Case Western Reserve University și autor principal al noului studiu. „Nu scapi așa ușor doar pentru că se întâmplă să fii infectat cu varianta Omicron”, a mai spus ea.
„În timp ce infecția cu varianta Omicron pare a fi mai puțin severă, în comparație cu Delta, în special la cei vaccinați, aceasta nu înseamnă că ar trebui clasificată drept ușoară”, a spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „La fel ca și în cazul variantelor anterioare, Omicron spitalizează oameni și ucide oameni”.
Ce simptome au persoanele care se infectează cu Omicron
Ca și în cazul variantelor Covid-19 anterioare, marea majoritate a persoanelor infectate cu Omicron au un amestec de simptome care se pot gestiona de acasă, fără să fie nevoie de îngrijire spitalicească.
Și medicii constată că multe dintre aceste cazuri tind să arate ca o infecție obișnuită a căilor respiratorii superioare. Cu alte cuvinte, ceea ce credeți că este o răceală comună.
”Apare rinoreea, durerea în gât și congestia nazală”, spune Dr. John Vanchiere, directorul asociat Centrului pentru Amenințări Virale Emergente de la LSU Health Shreveport. „Tusea este mai ușoară [decât în variantele anterioare], dacă există vreo tuse, iar febra pare să fie mai puțin frecventă”.
Infecția cu Omicron, mai puțin severă decât cea cu Delta
Datele din Marea Britanie indică cinci simptome principale: nasul înfundat, durerea de cap, oboseala, strănutul și durerea în gât.
La varianta Omicron, simptomele apar la scurt timp după ce intri în contact cu virusul. Mai multe studii au descoperit că perioada de incubație - timpul necesar pentru a dezvolta simptomele după expunere - este de aproximativ trei zile. În cazul variantei Delta, incubația era de 4 zile, în timp ce în cazul variantei inițiale de coronavirus erau mai mult de cinci zile.
O altă diferență pe care o observă medicii este faptul că pierderea mirosului și a gustului, considerată un semn revelator al COVID-19, nu este atât de comună în cazul infecțiilor cu Omicron. Și mai puțini pacienți au simptome legate de problemele respiratorii inferioare, cum ar fi dificultăți de respirație, inclusiv pacienții în vârstă.
În același timp, alte trei simptome distincte însoțesc boala cauzată de Omicron: greața, transpirațiile nocturne și durerile de spate.
Riscul de spitalizare în cazul pacienților infectați cu varianta Omicron
Dar este foarte posibil ca medicii și pacienții să acorde pur și simplu mai multă atenție acestor simptome decât au făcut-o cu variantele anterioare, spune dr. Scott Roberts, profesor asistent de boli infecțioase la Yale School of Medicine.
Și la fel ca și în cazul variantelor anterioare, varianta Omicron nu poate fi definită ca provocând doar un grup restrâns de simptome. Ca și în stadiile anterioare ale pandemiei, mulți pacienți au încă o combinație de simptome precum febră, probleme gastrointestinale, dureri, slăbiciune și, mai rar, dificultăți de respirație.
Chiar dacă datele timpurii arată că boala cauzată de varianta Omicron este mult mai ușoară decât cea provocată de varianta Delta, multe spitale sunt pline din cauza numărului mare de persoane infectate.
Medicii spun că deși mulți dintre pacienții internați cu Omicron în spitale nu au probleme respiratorii și nici nu se confruntă cu niveluri periculos de scăzute de oxigen, comorbiditățile îi fac vulnerabili în fața virusului.
Cine dezvoltă forme severe de boală, în cazul Omicron
În valurile trecute de Covid, pacienții cu forme severe de boală aveau afectare pulmonară și viața lor era pusă în pericol. Noua variantă de Covid, Omicron, nu pare să se reproducă în țesutul pulmonar, deci mai puțini oameni au nevoie de oxigen suplimentar sau de intubare. Asta nu înseamnă că nu există și astfel de cazuri grave.
Mulți dintre pacienții care sunt internați au adesea o afecțiune de bază sau sunt mai în vârstă și mai vulnerabili la o infecție virală. De exemplu, o infecție cu Omicron poate duce la complicații ale unei afecțiuni existente, cum ar fi diabetul sau insuficiența cardiacă.
Dar medicii spun că este încă destul de rar pentru persoanele care sunt vaccinate să se îmbolnăvească grav de Omicron.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰