Antena Meniu Search
x

Curs valutar

(P) Câte metode de imagistică medicală există și când avem nevoie de ele

Imagistica medicală cuprinde numeroase metode prin care pot fi depistate diferite afecțiuni ale corpului uman. Investigațiile amănunțite sunt foarte importante pentru a confirma și evalua corect o anumită problemă a organismului, dar și pentru a stabili un tratament potrivit, astfel încât să te bucuri de toate avantajele unui corp sănătos.

de Redactia Observator

la 23.11.2021 , 09:57

Câte metode de imagistică medicală există și când avem nevoie de ele Câte metode de imagistică medicală există și când avem nevoie de ele

Iată care sunt 5 dintre cele mai întâlnite metode de imagistică medicală utile de-a lungul vieții.

Radiografia dentară

În ziua de astăzi cea mai întâlnită metodă de imagistică medicală este radiografia dentară. Așa cum este explicat în ghidul de aici, radiografia este o procedură sigură și eficientă ce se realizează în doar 9 secunde, cu ajutorul unei aparaturi digitale moderne. Mai mult decât atât, radiografia dentară panoramică cuprinde o imagine asupra întregii danturi și îl ajută pe medicul stomatolog să identifice problemele dentare care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Aceasta este recomandată încă de la prima vizită în cabinetul de medicină dentară, atunci când mergi la un prim consult, pentru aflarea problemelor stomatologice cu care te confrunți. De asemenea, medicul stomatolog mai poate recomanda și un alt tip de radiografie, și anume cea retroalveolară, la un singur dinte. Acest tip de radiografie este solicitat cel mai adesea de către medicii endodonți, în tratamentul de canal ori de scoatere a nervului. În plus, dacă ai de realizat o intervenție chirurgicală complexă, precum cea de inserare a implanturilor dentare, este bine să știi că o radiografie dentară panoramică este foarte utilă atât înainte, cât și după intervenție.

Articolul continuă după reclamă

Radiologia digitală

Pe lângă radiografia dentară, care ne ajută să examinăm dinții și cavitatea orală, există și alte tipuri de radiografii, care se realizează atunci când medicul dorește să investigheze anumite zone ale corpului. Procedura de realizare a radiografiei este una digitală și complet nedureroasă, iar expunerea la radiațiile X este extrem de scăzută. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, radiografia oferă imagini importante despre organele interne și astfel îl ajută pe medic să verifice dacă există vreo modificare patologică.

Computer tomograf (CT)

CT-ul este o procedură non-invazivă care folosește raze X și o tehnologie digitală pentru a reda imagini detaliate și cât mai clare din interiorul organismului uman. Conform RadiologyInfo, această imagistică medicală se realizează de către specialiștii în radiologie și are rolul de a ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni fie ale organelor interne sau ale oaselor, fie ale țesuturilor moi ori ale vaselor de sânge. Totodată, cu ajutorul CT-ului, medicul curant poate recomanda tratamentul potrivit sau poate stabili ce tip de intervenție este necesară. Datorită aparatelor speciale cu care se realizează CT-ul, persoanele sunt expuse la o cantitate minimă de radiații, iar timpul de scanare durează între 10 și 30 de minute. De multe ori, pentru a obține imagini cât mai bune ale diferitelor afecțiuni din organism, specialistul în radiologie îți poate administra și o substanță de contrast.

Rezonanța magnetică nucleară (RMN)

La fel ca CT-ul, RMN-ul este folosit atunci când este necesar un diagnostic corect al afecțiunilor cu care te confrunți. Imagistica prin rezonanță magnetică nucleară se realizează doar la recomandarea medicului specialist și reprezintă o metodă sigură și detaliată de diagnosticare a numeroaselor afecțiuni. De asemenea, RMN-ul folosește un câmp magnetic ce este însoțit de unde radio, pentru obținerea unor imagini precise bidimensionale sau tridimensionale din interiorul corpului. Totodată, datorită tehnologiilor moderne, radiațiile nu sunt nocive, astfel încât nu vei fi expus la anumite efecte, în urma realizării acestei proceduri. Investigația medicală poate dura 15-30 minute sau 1-2 ore, în funcție de numărul de segmente ce urmează să fie analizat.

Ecografia

Pe lângă investigațiile medicale menționate mai sus, ecografia reprezintă o metodă de imagistică medicală care folosește ultrasunete, fiind 100% sigură, deoarece nu folosește deloc radiații. Aceste ultrasunete emit vibrații mecanice cu frecvență înaltă ce scanează anumite părți ale corpului. Avantajul major al ecografiei este că se poate efectua ori de câte ori este necesar, mai ales în cazul femeilor însărcinate și al copiilor. Cu ajutorul acesteia se pot depista în timp real numeroase modificări ale structurii și funcționalității organelor interne. Totodată, se mai pot diagnostica și anumite fluxuri de sânge. Există mai multe tipuri de ecografii, fiecare realizându-se în funcție de zona care urmează să fie investigată. Durata unei ecografii poate varia între 10 și 30 de minute, în funcție de organul examinat, dar și de tipul de ecografie recomandat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Sănătate » (P) Câte metode de imagistică medicală există și când avem nevoie de ele