Pacienții cu coronavirus se plâng de condițiile din unele spitale românești
Numai pacient, în România, în pandemie, să nu fii! Pacienţii infectaţi cu SARS-COV 2 arată cu degetul către spitale - intră cu o boală şi riscă să plece cu alta. Oamenii reclamă mizeria din saloane şi mâncarea. Sistemul de sănătate de la noi arată dezolant. Paturi rupte şi cârpite cu scânduri, gândaci în saloane, băi la comun şi medici răpuşi de virus internaţi în aceleaşi locuri unde trebuie să trateze.
- La spital în Ploieşti, pacienţii cu coronavirus folosesc aceeaşi baie de pe hol.
- În Galaţi, la secţia de oftalmologie, aflată în carantină, corespondentul Observator a găsit uşile deschise.
Într-un salon pentru pacienţi COVID de la spitalul judeţean din Ploieşti, patul se sprijină pe un scaun si e acoperit cu un cearşaf de hârtie, iar piesele de faianţă au dispărut din loc in loc.
Pacienţii cu coronavirus folosesc toţi aceeaşi baie, de pe hol. Pentru că nu au forme grave, multi decid să se trateze acasă, de teamă să nu se îmbolnăvescă în spital. În Spitalul Judeţean Galaţi, teoretic, nimeni nu are voie să intre. Carantina e doar pe hârtie, pentru că te poţi plimba în voie prin tot spitalul.
Daniel Lare, corespondent Observator: Am intrat în Spitalul Judeţean, pe la parter, pe o uşă lăturalnică. Am urcat cele toate 8 etaje şi am intrat chiar şi pe secţii. Nimeni nu m-a întrebat absolut nimic. Se pare că paza aşa cum este ea este asigurată doar la UPU, la intrarea principală.
181 de cadre medicale ale Spitalului Judeţean Galaţi au fost infectate de la declararea pandemiei. 100 dintre ei sunt vindecaţi, ceilalţi 81 sunt asimptomatici, spune managerul spitalului.
Daniel Lare, corespondent Observator: Secţia de oftalmologie se află în carantină şi cu toate acestea uşile sunt deschise.
Conducerea spitalului a dorit să afle de la reporterul Observator pe unde a intrat în spital şi cum a trecut de pază. În punctul de vedere remis redacţiei se arată că "pe holurile spitalului se pot observa doar două asistente medicale şi o pacientă împreună cu un nou născut, care se externa în acel moment". Suntem informaţi că "spitalul nu este închis, unitatea nu este spital Covid, aici vin nenumăraţi pacienţi cu alte patologii, care nu au legătură cu situaţia pandemică actuală. Se efectuează tratamente oncologice, intervenţii chirurgicale, se aduc pe lume copii."
Gabriel-Ioan Avrămescu, Prefectul de Galați: Situația în momentul de față este critică, avem un număr de 7 paturi ce fuseseră pregătite pentru terapie intensivă COVID, în momentul de față s-a suplimentat cu un pat. Avem 8 paturi create și ocupate de pacienți care au nevoie de terapie intensivă în secții COVID.
Redacţia Observator a primit imagini şi de la spitalul de urgenţă din Slatina. Pacienţii de pe secţia chirurgie non-Covid reclamă mizeria din spital.
Paturi ruginite pe care gândacii se plimbă în voie. Iar supa este apă fiarta cu urme de cartof, spun bolnavii.
În Gorj, rudele pacienţilor fac cozi la poarta spitalului încărcaţi cu plase de mâncare.
Reprezentanţii spitalului se plâng că aruncă zilnic 400 de kilograme de resturi de la doar 100 de pacienți.
Constantin Tîrziu, managerul Spitalului Târgu-Cărbunești: Purcei puși pe masa în mijlocul salonului sau lubenițe sau banane, care nu pot rezista la infinit. Foarte multă mâncare se aruncă, se dau la deșeuri infecțioase, plătim mai mult să le distrugem.
Dacă aveţi imagini cu situaţii neobişnuite din spitale ni le puteţi semnala pe aplicaţia Observator la rubrica Fii Observator, pe numărul de Whatsapp 0722.699.800 sau pe pagina de Facebook a Observatorului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰