Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Pacienţii dependenţi de imunoglobulină şi-au lansat propria campanie de informare şi conştientizare

Ţinta este ca Romania să aibă primul centru de donare de plasmă umană pentru a fi utilizată la fabricarea de medicamente. Iar ei să aibă astfel şansa să trăiască.

de Redactia Observator

la 30.07.2019 , 14:15

Ţinta este ca Romania să aibă primul centru de donare de plasmă umană pentru a fi utilizată la fabricarea de medicamente. Iar ei să aibă astfel şansa să trăiască.

Oficial, sunt 8 mii de pacienţi cu boli rare, ale căror vieţi depind exclusiv de tratamentul cu imunoglobuline. Dar estimările Organizației Mondiale a Sănătății arată mult mai rău de atât.

În ţara noastră mai sunt încă cel puţin 7.000 de persoane nediagnosticate, care, practic, nu au acces la tratamentul corect.

Vezi și

În România, sunt cel puţin 15 mii de pacienţi care au nevoie de tratament derivat din plasma umană şi nici măcar un centru de donare pentru a fi utilizată la fabricarea de medicamente.

Încă şi mai grav este că nici măcar plasma recuperată din sângele colectat de la donatorii de sânge nu poate fi folosită pentru producerea de medicamente.

Nici unul dintre centrele de transfuzie nu este autorizat conform reglementărilor europene.

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a promis ca până la finalul anului vom putea să colectăm plasmă pe plan intern. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Sănătate » Pacienţii dependenţi de imunoglobulină şi-au lansat propria campanie de informare şi conştientizare