Video Pandemia în România, între sfidarea restricţiilor şi spitale pline până la refuz. Capitala, la un pas de carantină
Uite carantina, nu e carantina. Este jocul nervilor din ultimele zile, odată cu numărul tot mai mare de infectări. Capitala ar putea intra în carantină săptămâna viitoare. Între timp, au fost prelungite pentru încă 14 zile restricţiile deja în vigoare. Iar Timişoara este un paradox: oraşul care a testat masiv şi a fost model de gestionare a pandemiei iese din carantină în noaptea asta, deşi are o rată de infectare mai mare decât atunci când a intrat în lockdown.
- Capitala, la un pas de carantină
- Timişoara iese din lockdown, deşi rata de infectare este mai mare faţă de momentul instaurării carantinei
Trăim în două Românii. Prima: a protestatarilor, care vor relaxarea restricţiilor...Ţara petrecăreţilor care dansează până în zori în cluburile din Capitală, în ciuda legii şi a virusului. Cu localuri care ocolesc legea şi cer petrecăreţilor să nu mai posteze pe Instagram şi Facebook. Sau chiar sfidează făţiş autorităţile. Şi mai există o a doua Românie, în care pandemia este o ameninţare reală.
Alin Stoica, prefectul Capitalei: S-a decis prelungirea măsurilor pe care deja le ştiţi şi care sunt în vigoare şi astăzi.
Adică mai merg la şcoală fizic doar preşcolarii, elevii din clasele primare şi cei din anii terminali. Restul, trec în online. Rămân închise, la interior, restaurantele, cafenelele, barurile şi cluburile. La fel şi sălile de jocuri de noroc, sălile de spectacole şi cinematografele. Concertele şi festivalurile sunt interzise inclusiv în aer liber. Masca de protecţie rămâne obligatorie în toate spaţiile publice.
Alin Stoica, prefectul Capitalei: Dacă ajungem peste 6 la mie cu siguranţă prima dată nu se vor mai putea face cursuri. Este foarte posibil să se ia măsura carantinării zonale şi Bucureştiul şi evident localităţile limitrofe.
Singura stavilă în calea infectărilor, tot mai des luată în calcul, este carantina. În urmă cu doar câteva luni, decidenţii excludeau total scenariul. Diferenţa: atunci eram în campanie electorală.
Oana Nicolescu, şefa a DSP Bucureşti: În acest moment nu se impune carantinarea Bucureștiului.
Traian Berbeceanu, fostul prefect al Capitalei: Vom intensifica controalele.
Libertate au vrut, libertate au primit. Dacă Bucureştiul se pregăteşte de lockdown, în Timişoara tabăra relaxării măsurilor a învins. Astăzi este ultima zi de carantină. Paradoxal, oraşul de pe Bega a intrat în carantină în 8 martie, când rata de infectare era de 7,36 la mia de locuitori. Ieri, când s-a votat ridicarea lockdownului, rata de infectare era mai mare: peste opt la mie.
Alin Nica, președintele CJ Timiș: A fost o carantină formală şi nu şi-a arătat efectele.
Ce spune primarul Timişoarei
Decizia e una politică, susţine primarul Timişoarei. Dominic Fritz susţine că s-a abţinut de la vot pentru că DSP Timiş a propus ridicarea carantinei doar pentru localităţile cu primari PNL.
Alin Nica, președintele CJ Timiș: E o acuzaţie puerilă. El a făcut o carantinare politică a Timişoarei atunci când ne-a forţat pe toţi să acceptăm această măsură iresponsabilă.
Doar că virusul nu ţine cont de politică. Spitalele din oraş sunt pline până la refuz.
Octavian Jurma, epidemiolog: Acum, cel mai groaznic lucru va fi că şi pentru restul ţării se va putea arăta cu degetul la Timişoara. "Vezi că nu funcţionează carantina, vezi că nu se poate?!" Se vede foarte clar că, după două săptămâni, curba în Timiş s-a aplatizat.
Chiar dacă iese din carantină în această noapte, Timişoara rămâne în scenariul roşu: toţi elevii fac şcoală online pentru încă 14 zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰