Antena Meniu Search
x

Video Pe hârtie epidemia pare sub control. Octavian Jurma, medic cercetător: "Este mai periculos pentru noi, mai mult ca oricând"

Mai avem cel puţin un caz cu tulpina nouă, supercontagioasă, din Marea Britanie. Este avertismentul medicilor care spun că, deşi sunt cazuri mai puţine de infecţie cu noul coronavirus, nu am scăpat de pericol. Cifrele sunt mici pentru că din nou nu testăm suficient.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 17.01.2021, 19:36

Vezi și
  • Experţii avertizează că numărul infecţiilor ar putea să crească brusc odată cu participarea fizică la cursuri

Mutaţia nouă ne aduce în acelaşi punct unde ne aflam anul trecut când era descoperit primul caz de coronavirus, în Gorj.

Adrian Streinu-Cercel, medic infecționist: Acest caz reprezintă vârful icebergului, sunt multe alte cazuri pe care nu le-am identificat pentru că deocamdată nu este un sistem în care să verificăm în mod susținut circulația acestor mutanți.

Cătălin Apostolescu, medic infecționist: Nouă tulpină cu contagiozitate crescută a început să se răspândească în România, iar numărul de vaccinați încă este infim. Mai există cel puțin o persoană care a adus virusului, dacă nu chiar mai multe.

Kit-urile pentru identificarea mutaţiilor costă 25.000 de euro, iar Institutul Matei Balş le-a epuizat. A cerut bani la Ministerul Sănătăţii, doar că deocamdată nu a primit.

Octavian Jurma, medic cercetător: Depistarea acestei persoane a fost întâmplătoare, dacă rămânea și se testa în Giurgiu nu am fi aflat că avem nici până astăzi această tulpină.

Epidemia pare sub control, însă experții trag un semnal de alarmă

Dacă ne uităm la cifrele oficiale, epidemia pare sub control. Cu o medie a cazurilor de 3.500 pe zi, valul al treilea pare departe de noi.

Și chiar dacă acum avem mai puţine infecţii, asta nu înseamnă că nu vom simţi din nou povara unui sistem la limita colapsului, spun medicii.

Cătălin Apostolescu, medic infecționist: Noi încă ne așteptăm să crească numărul de cazuri. Au fost concedii și oamenii au fost plecați. Abia acum încep să se întoarcă pentru începerea școlii.

Octavian Jurma, medic cercetător: Noi aflăm doar când valul ajunge în spitale, vedem târziu boala.

Pe hârtie stăm bine şi pentru că nu se fac suficiente teste

Adrian Streinu-Cercel, medic infecționist: Trebuie periată România de sus și până jos, de la est la vest, astfel încât și la comunitățile mici să vedem care este imaginea cu privire la circulația acestui virus.

Cazurile sunt într-o continuă scădere de la începutul anului. Dacă în noiembrie aveam ziua cu cele mai multe infecţii raportate, peste 10.000, acum suntem la un sfert din numărul record al îmbolnăvirilor.

Octavian Jurma, medic cercetător: Ne aflăm într-o zona de platou în urma măsurilor luate în decembrie. Este mai periculos pentru noi mai mult ca oricând. La fel de neglijenți am fost în august când am zis că am stăpânit valul și eram doar într-un platou. Un nou val trei ne va lovi și mai rău decât valul doi, care a produs un număr uriaș de morți.

În decembrie aveam cele mai multe decese din cauza Covid - 213. În ultimele două săptămâni s-au înregistrat sub 100 de decese pe zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sanatate » Pe hârtie epidemia pare sub control. Octavian Jurma, medic cercetător: "Este mai periculos pentru noi, mai mult ca oricând"