Video Povestea Ioanei Silly, farmacista din România care salvează vieți în cele mai sărace țări. Muncește câte 10 ore pe zi, fără oprire
Sunt oameni care pun sănătatea altora pe primul loc, iar pentru asta merg în orice zonă de pe glob. Unul dintre ei este farmacista Ioana Silly. Lucrează pentru organizaţia Medici Fără Frontiere, care a trimis-o până acum în Congo, Irak, Sudan şi Nigeria. Peste tot s-a zbătut să facă rost de medicamente şi echipamente fără de care nenumărate vieţi ar fi fost pierdute.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Ioana s-a născut în România, a studiat Farmacia în Germania şi a profesat în spitale şi farmacii. Acum cinci ani s-a înscris în organizaţia umanitară internaţională care acordă asistenţă medicală în zone de război sau în ţări în curs de dezvoltare, afectate de boli endemice.
Ioana Silly, farmacistă: Am trecut prin nişte centre de sănătate şi am văzut practic etajerele goale şi atunci realizezi cum este să fii bolnav şi să nu ai medicamentele sau să iei medicamentul şi să nu îşi facă efectul pentru că pur şi simplu a fost pus la temperaturi înalte, expus la 40 de grade, sau chiar dacă sunt medicamentele am văzut oameni care pur şi simplu nu pot să îşi permită.
Misiune în țări în care cele mai simple tratamente reprezintă un lux
S-a întâmplat în Ciad, una dintre cele mai sărace naţiuni de pe Glob. Dar situaţia se repetă în multe ale zone africane. Sunt sute de mii de oameni bolnavi, care dacă nu primesc ajutor medical de urgenţă nu au nicio şansă de a supravieţui.
- Efectul bizar al pandemiei - revenirea la foștii iubiți. Experții numesc fenomenul "dragoste apocaliptică"
- Statul pe telefon în poziție incorectă, sursa durerilor supărătoare de gât și de spate. Sfaturile specialiștilor
- Semnal de alarmă tras de Colegiul Medicilor: 1 din 5 angajați din sănătate suferă de anxietate, 4 din 10 se...
Ioana Silly, farmacistă: Ne stabilim o listă de medicamente de care avem nevoie pentru activităţile medicale, facem previziuni de cantitatea de medicamente de care avem nevoie, plasăm comenzile şi apoi când medicamentele vin le distribuim în diversele proiecte unde lucrăm.
Până acum, Ioana a fost de două ori în Congo, în Irak, în Filipine sau în Sudanul de Sud. Acum e în Nigeria de jumătate de an iar misiunea ei se va termina abia în martie. Până atunci încearcă să facă rost de medicamente care tratează febra, pneumonia, malaria, diareea şi holera.
Reporter: Dacă nu aţi fi voi acolo ce s-ar întâmpla cu acei oameni?
Ioana Silly, farmacistă: Mortalitatea la copiii sub 5 ani este foarte, foarte crescută. Este greu atunci când ştii că de fapt nu sunt boli care nu se pot trata, sunt boli care dacă ai acces la medicamente şi la timp ca să spun aşa se pot trata foarte bine.
Ioana lucrează cu medici, asistenţi şi farmacişti din întreaga lume
Una din cele mai grele misiuni a fost în timpul epidemiei de ebola. Doctorii îngrijeau 50 de pacienţi. Pentru că era extrem de cald nu rezistau mai mult de o oră în combinezoane aşa că a fost nevoie de cantităţi foarte mari de echipamente şi medicamente.
Ioana Silly, farmacistă: Eram cazaţi într-un hotel în Congo şi am folosit sala de festivităţi unde de obicei se fac nunţi, botezuri am folosit-o ca farmacie. Veneau avioane cu echipamente şi cu material medical o dată la două săptămâni şi, practic, descărcam camioanele şi imediat trimiteam echipamentul, produsele medicale în proiecte. Deci aveam o rotaţie foarte, foarte, foarte mare. A fost o muncă enormă, enormă.
De fiecare dată când credeau că reuşesc să oprească răspândirea bolii apăreau noi cazuri.
Ioana Silly, farmacistă: Sunt oameni simpli care nu cunosc boala şi atunci au impresia că atunci când vin la centrul nostru de tratare nu mai ies de acolo. Dacă ştiu că s-au infectat, preferă să fie aproape de familie. Sau fug. Fug şi se ascund în pădure şi atunci apar după un anumit timp cazuri.
Când s-a declarat pandemie de COVID-19, Ioana Silly era în Sudanul de Sud
A fost prima dată când i-a fost frică de ce s-ar putea întâmpla cu familia rămasă în Europa. De obicei e invers.
Ioana Silly, farmacistă: Nu aveam de unde să găsim măşti, nu aveam de unde să găsim costumul de izolare, mănuşi, alcool. A fost aproape imposibil. Abia în iunie, iulie au început să ne vină primele livrări.
Ioana munceşte minimum 10 ore pe zi, inclusiv în weekend, în condiţii uneori greu de crezut.
Ioana Silly, farmacistă: N-am avut nicio problemă să mă duşez, să mă spăl din găleată timp de 10 luni.
Reporter: Ţi-a fost vreodată teamă?
Ioana Silly, farmacistă: Am fost în situaţii în care s-a tras, au fost lupte dar nu... Cum să spun? Luptele nu au vizat Medicii Fără Frontiere. Nu am fost noi ţinta.
Ioana s-ar putea întoarce oricând să lucreze într-o farmacie din Germania. Dar ştie că n-ar fi fericită, chiar dacă câştigurile nu sunt deloc dde neglijat. A înţeles însă că ajutorul pe care îl dă este nepreţuit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰