Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pubertatea precoce a devenit un fenomen global. Când ar trebui să se îngrijoreze părinții

Dacă aveţi senzaţia că cei mici cresc prea repede şi nu mai apucaţi să vă bucuraţi îndeajuns de copilăria lor, să ştiţi că nu vi se pare. Pubertatea timpurie e un fenomen global, iar medicii din întreaga lume caută explicaţii pentru schimbările prin care trec copiii. Studiile din ultimele decenii arată că, la fiecare 10 ani, pubertatea începe cu 3 luni mai devreme.

de Redactia Observator

la 27.05.2022 , 20:02

Ne cresc copiii şi o fac mult mai repede decât ne dorim. Fetele îşi schimbă înfăţişarea încă din clasele primare şi e tot mai greu să le apreciezi vârsta, o dată ce au păşit în adolescenţă. Părinţii văd schimbările galopante şi se tem de ele. Mai ales că nici nu le înţeleg pe deplin.

Alţii îşi protejează copiii atât cât pot şi încearcă să le vorbească despre transformările care vin odată cu trecerea anilor. Mai vizibilă și cu manifestări mai frecvente în rândul fetelor, pubertatea timpurie poate fi diagnosticată din timp, dacă apelăm la ajutorul specialistului.

Dr. Dominic Iliescu, specialist ginecologie: Ar trebui să ne îngrijoram, dacă apar asemenea semne, la copiii noștri mai devreme de 8 ani de zile la fetițe, sau de 9 ani la băieți, iar părinții ar trebui să supravegheze ce se întâmplă cu copiii lor. Iar punctele cheie unde ar trebui să fie mai atenți ar fi glanda mamara și părul pubian.

Vezi și

Care sunt cauzele ce duc la pubertatea precoce

Pe acelaşi subiect

Deşi nu avem studii care să stabilească clar cauza apariţiei pubertăţii la vârste nefiresc de fragede, specialiştii spun că sunt factori care predispun copilul la risc. Obezitatea, sedentarismul, hrana procesată și plină de e-uri dăunătoare, excesul de carne de pui din comerț pot duce la dezechilibre hormonale și metabolice care îi pot face pe copiii să ajungă la pubertate chiar și la 6 - 8 ani. În lipsa unui suport emoțional adecvat, începe un lanț al slăbiciunilor.

Cristian Gheonea, specialist pediatrie: Copilul este supus unor excese prin care încearcă să își răspundă întrebărilor. Consum de substanțe: alcool, tutun, droguri. Viața sexuală începe, activarea sexuală precoce implică expunere la infecții de origine sexuală.

Dr. Dominic Iliescu, specialist ginecologie: Aceste cazuri de pubertate precoce au fost asociate cu unele probleme importante ale indivizilor afectați: tulburări psihice, anxietate, depresie și, chiar mai important, cancere. Au o incidență mai mare la vârsta adultă la aceste persoane care dezvoltă pubertate precoce.

Cristian Gheonea, specialist pediatrie: ​În momentul de față, în România mor 5 femei în fiecare zi, de cancer de col uterin. Și asta, personal, dacă îmi dați voie sa spun, este o mare dezamăgire.

Cancerul de col uterin este o boală care poate fi prevenită, spun medicii. Vaccinarea împotriva virusului HPV este cea mai eficientă metodă şi este şi gratuită pentru fetele de până în 18 ani.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Pubertatea precoce a devenit un fenomen global. Când ar trebui să se îngrijoreze părinții