Antena Meniu Search
x

Raed Arafat avertizează că pandemia nu s-a terminat: "Situaţia poate să se înrăutățească din nou"

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) îi avertizează pe români și le transmite că trebuie să respecte în continuare regulile, "până avem un număr suficient de oameni vaccinați". 

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 23.02.2021, 15:39

Raed Arafat spune că măsurile de siguranţă trebuie respectate
Raed Arafat avertizează că pandemia nu s-a terminat - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Potrivit lui Raed Arafat, pandemia nu s-a terminat, chiar dacă situația este una bună, stabilă.

În situația în care apar focare ca urmare a deschiderii școlilor, se vor lua măsuri de carantinare zonală, însă, în prezent, lockdown-ul este exclus, a precizat secretarul de stat în MAI.

El a declarat că autoritățile se pregătesc pentru valul 3 al pandemiei, în primul rând prin încercarea a-l evita și a recomandat respectarea măsurilor până când vom ajunge în situația Israelului, de exemplu, cu destul de mulți oameni vaccinați.

„În primul rând pregătirea este prin a evita apariția valului 3, prin respectarea regulilor, respectarea purtării măștii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment și vedem că e greu. Lumea clar că s-a săturat. În același timp, văzând că suntem într-o situație relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulți cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenția tuturor că situația nu s-a terminat, poate să se înrăutățească din nou și din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare până avem un număr suficient de oameni vaccinați, așa cum a făcut, de exemplu, Israelul”, a spus Arafat, la Antena 3, potrivit Mediafax.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a spus că secțiile de ATI să continue să existe pentru a prelua pacienții în stare gravă, cu COVID-19.

Raed Arafat exclude un posibil nou lockdown

În prezent, România este mult sub vârful din noiembrie, când erau peste 1.300 de pacienți în ATI.

Întrebat dacă a crescut numărul de cazuri de COVID-19 după redeschiderea școlilor, Arafat a spus că situația poate fi ținută sub control la acest moment.

„Există unele cifre care sugerează creșteri, dar încă sunt controlabile. Nu pot să spun că avem creșteri vertiginoase care să alerteze și există alte cifre care arată o staționare, un platou, așa că urmărim situația și acolo unde e nevoie s-au luat măsuri de carantinare zonală pe localități mici, în Maramureș, în Timiș, am avut mai multe localități care au fost carantinate, pentru a opri creșterea care ajunsese în unele cazuri la peste 8 – 9 la mie”, a răspuns dr. Raed Arafat.

Despre un posibil nou lockdown, în situația în care apar cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, cu tulpini noi, Arafat a spus că exclude acest lucru în prezent.

„Eu sper să nu ajungem acolo. Nu se pune problema de lockdown în niciun caz, dar măsuri locale, măsuri zonale, asta da, poate crește numărul lor dacă ajungem la o situație de creștere semnificativă în unele zone”, a conchis șeful DSU.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să vă reparaţi maşina în service-ul de la colţ de stradă?

Observator » Sanatate » Raed Arafat avertizează că pandemia nu s-a terminat: "Situaţia poate să se înrăutățească din nou"