Raed Arafat, despre un nou lockdown în România dacă va crește numărul infectărilor Covid: "Nu asta e intenția"
Medicul Raed Arafat că nu se așteaptă la un nou lockdown în România, dacă va crește numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. "Nu asta e intenția și nu cred", a declarat, seara trecută, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Raed Arafat spune că așteaptă să vadă cum va crește numărul cazurilor de COVID-19 și apoi incidența, pentru a vedea ce decizii se iau.
„Clar, (luăm decizii – n.r.) evitând închiderea economiei și închiderea școlilor și încercând să mergem mai mult pe soluții țintite local, zonal, pe anumite activități poate să limităm accesul parțial, dar nu total, pentru a proteja și personalul care lucrează și pentru a evita răspândirea. Este o răspândire care se face foarte ușor a variantei Delta”, a declarat Raed Arafat în cadrul unei emisiuni TV.
Întrebat dacă va mai fi un lockdown în România, medicul Raed Arafat a spus că nu asta este intenția autorităților și nu crede că se va întâmpla.
„Nu asta e intenția și nu cred. Totuși, avem și câteva milioane de persoane vaccinate. Asta va avea un efect să scadă impactul pe sistemul sanitar sau să limiteze impactul. Nu mă aștept la un lockdown sau la măsuri dure cum au fost luate în alte state pe parcursul valurilor trecute”, a precizat șeful DSU.
- Bilanţ de vaccinare anti-Covid în România, 22 august 2021. 5.643 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore
- „Pentru asta am trăit, pentru ei”. Mărturia unei mame care şi-a pierdut ambii fii în mai puţin de 12 ore....
- Autorităţile pregătesc locuri la ATI pentru copii. Raed Arafat: Varianta Delta are un impact mai mare pe aceştia
Autorităţile pregătesc locuri la ATI pentru copii
Potrivit lui Raed Arafat, varianta Delta a coronavirusului are un impact mai mare pe copii, care nu se pot vaccina, şi atrage atenţia că adulţii care au refuzat să se vaccineze până acum şi-au asumat un risc. Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat că autorităţile se pregătesc inclusiv cu paturi de terapie intensivă pentru copiii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, având în vedere impactul noii tulpini virale asupra tinerilor.
„Va fi o diferență între valurile trecute și acest val. Acum mulți și-au asumat riscul. Înainte nu aveam armă. Acum am avut o armă și am avut luni de zile în care ne puteam apăra mult mai bine. Faptul că unii au hotărât să nu se protejeze este alegerea lor, dar este și un risc asumat”, a spus Raed Arafat.
El a precizat însă că nu se pune problema ca aceşti oameni să nu fie trataţi în caz de îmbolnăvire, însă a explicat că şi-au asumat un risc: "Noi, ca servicii medicale, ca servicii de urgenţă, spitale, noi nu suntem judecători. Noi vom trata orice persoană care ajunge la spital, vom trata exact cum am tratat şi în valul unu şi doi şi trei. Nu va fi nicio problemă aici. Numai că e o diferenţă între valurile trecute şi acest val: că acuma mulţi şi-au asumat riscul. Înainte nu avem armă, acum am avut armă şi am avut-o luni de zile în care puteam să ne protejăm mult mai bine. Faptul că unii nu au vrut să se protejeze, asta este alegerea lor, dar este şi un risc".
Varianta Delta se transmite foarte ușor, după un contact de 2-3 minute este posibil ca o persoană să se infecteze
Raed Arafat susține că varianta Delta a virusului se transmite atât de uşor încât "după un contact de două-trei minute este posibil să te infectezi". Astfel, autorităţile se pregătesc să aibă la dispoziţie inclusiv locuri de terapie intensivă pentru copii, având în vedere faptul că tulpina virală care circulă în prezent afectează în mare măsură persoanele tinere.
"Este posibil că ajungem la un număr mai mare (de copii infectaţi - n.r.) pentru că asta s-a întâmplat în alte ţări. În Statele Unite au ajuns şi copii de şapte şi de şase şi de cinci ani la spital din cauza COVID-ului. Copii care nu se pot vaccina şi care trebuie protejaţi altfel. Clar că varianta asta are un impact mai mare pe tineri şi pe copii", a spus Raed Arafat.
Conform acestuia, în România au existat doi pacienţi de 30 de ani decedaţi din cauza COVID, deşi nu aveau comorbidităţi, iar unii tineri ajung cu forme grave la terapie intensivă. În acest context, medicul a pledat din nou pentru vaccinarea celor care sunt eligibili pentru a primi serul.
"La acest moment încă nu (mă îngrijorează – n.r.) dar este posibil să ajungem la un număr mai mare pentru că asta s-a întâmplat în alte țări. În SUA s-a ajuns și copii de 7 și de 6 și de 5 ani la spital din cauza COVID-ului. Copii care nu se pot vaccina și care trebuie protejați altfel, prin faptul ca restul familiei să respecte niște reguli, să fie vaccinați. Clar că varianta asta are un impact mai mare pe tineri și pe copii. Știm că am avut, din păcate, acum o perioadă, două decese la 30 de ani fără comorbidități, astăzi vorbeam cu cineva de o fată de 25 de ani fără comorbidități, care este într-o terapie intensivă într-un județ aproape de București. Sunt tineri care ajung în ATI", a mai spus Arafat.
Potrivit șefului DSU, singura "armă" în fața COVID este vaccinul.
Bilanț coronavirus în România, 22 august: Peste 500 de cazuri și 190 de persoane la ATI
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat pentru duminică, 22 august 2021, că au fost înregistrate 517 de cazuri noi cu coronavirus în ultimele 24 de ore, din 12.000 de teste RT-PCR (2.635 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.365 la cerere) și 16.568 de teste rapide antigenice. Au fost confirmate 1.090.925 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 1.051.987 de pacienți au fost declarați vindecați.
În total, 5.180.067 de români au fost vaccinați de la începutul campaniei, 5.055.278 dintre aceștia având schema completă. Au fost utilizate 7.521.382 de doze Pfizer BioNTech, 732.087 de doze Moderna, 849.210 de doze AstraZeneca și 566.332 de doze Johnson&Johnson. În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 16.965 de reacții comune și minore.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰